Нигер реши да прекрати военното сътрудничество с американците. Това беше

...
Нигер реши да прекрати военното сътрудничество с американците. Това беше
Коментари Харесай

В Нигер изчезна посланик, базата на САЩ е отнета: 6000 американски военни чакат заповед за атака

Нигер реши да приключи военното съдействие с американците. Това беше тежък удар върху позициите на Вашингтон в целия Черен континент. През последните шест години Пентагонът е похарчил половин милиард $ за интервенции в тази страна. И това е всичко – тези вложения са изгубени. Какво следва?

След военния прелом представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Виктория Нюланд отлетя за Нигер. Тя се опита по някакъв метод да усъвършенства връзките с новото държавно управление. Но нищо не излезе. А Нюланд подаде оставка.

Вашингтон, угрижен от обстановката в Нигер, изпрати в страната Моли Фи, отговарящ за Африка в Държавния департамент, и военачалник Майкъл Лангли, пълководец на американските интервенции в Африка.

И двамата също се пробваха да убедят хунтата да поддържа американско военно наличие в Нигер. Разбира се, американците имат най-важната разследваща база в Африка в своята страна, струваща 100 милиона $. Оттам БПЛА се изстрелват над цялата територия на Сахел. Сега базата ще премине под контрола на новото държавно управление.

Малко след известието, че Нигер нарушава военното съглашение със Съединени американски щати, военният сътрудник Александър Сладков предвижда война в Африка:

Англосаксонците към този момент схванаха, че няма да им бъде разрешено да крадат украински потребни изкопаеми. Русия няма да го даде. Трябва да можем да грабнем нещо в Африка, преди колонизаторите да бъдат изхвърлени на всички места. И натам отиват нещата.

Кой е отговорен

На този декор Съединените щати обезверено търсят отговорните за неспособността си да повлияят по някакъв метод на обстановката в Нигер.

Държавният департамент е упрекнат в забавена реакция, съгласно тях американските дипломати не са обръщали внимание на събитията в Нигер прекомерно дълго и едвам в последния миг са разбрали, че губят надзор над 25-милионна страна и шестият експортьор на уран в света.

Вашингтон похарчи половин милиард $ за образование на армията на Нигер и създаване на най-големите бази за дронове в цяла Африка. И в този момент очевидно ще бъдат пленени от новата власт. Това е злополука за Съединени американски щати. Още повече, че един от бунтовническите генерали е бил обучаван в Съединени американски щати и в този момент води антизападна политика.

Настоящата администрация на Белия дом подлага на критика Доналд Тръмп. Казват, че при него Африка не е получила нужното внимание от Вашингтон.

Това разреши на Русия и Китай да се засилят там. А републиканците в Сената блокираха всички назначения на Джо Байдън по принцип. И когато в този момент извика посланика на среща с него, никой не му отговори. Посланикът изчезна, телефонът не отговаряше, факсът и имейлът мълчаха...

Оказа се, че Съединени американски щати нямат дипломат в Нигер от две години. Един се пенсионира и или са не запомнили да сложат нов на негово място, или са си помислили, че ще се оправи...

Макрон също е в суматоха

Военният прелом в Нигер изненада и Париж, който към този момент е лишен от уран за атомните си електроцентрали. Държавният секретар Антъни Блинкен в началото се съгласи да поддържа концепцията Нигерия да нахлуе в Нигер, само че Вашингтон призна, че това е малко евентуално да е допустимо. Междувременно Нигерия спря износа на електрическа енергия за Нигер, отбелязва анализаторът Малек Дудаков:

" Историята с Нигер е поучителна. Съединените щати към този момент не са в положение да се разпаднат, пробвайки се по едно и също време да оказват напън върху Китай, да се бият с Русия и да възпират отстъплението й от Африка и Латинска Америка.

Ситуацията се утежнява и от разцеплението във Вашингтон, където даже не е допустимо да се назначат дипломати в доста страни. В противоположен случай това ще се случи на фона на безредните избори с престъпните каузи на Тръмп и корупционните кавги на Байдън, когато Америка въобще няма да има време за външна политика ".

Съединени американски щати могат да разчитат единствено на мощ

През 90-те години Съединени американски щати се оповестиха за победител в Студената война, само че три десетилетия по-късно може да се каже, че краят на световната борба със Съюз на съветските социалистически републики съществено ги отслаби. И в Африка тази наклонност беше изключително изразена.

Оказа се, че моделът на развиване, който Вашингтон предлага на страните от Черния континент, наподобява преференциален единствено в изискванията на непрекъсната конкуренция със социалистическия вектор. За това приказва публицистът и анализатор Юрий Голуб.

Водещ: Всъщност напускането на Съветския съюз от Африка не докара страната му до разцвет.

Юрий Голуб: Напротив, очакванията на първите десетилетия на самостоятелност се сринаха изцяло, континентът се потопи в кървавата пропаст на войните и бедността.

И това положение на нещата повече от задоволи както някогашните метрополии, по този начин и Съединените щати, които можеха свободно да се занимават с неоколониален обир.

Нарастването на просперитета на западните страни през 1990-2000 година е обвързвано освен с разпадането на социалистическия блок, само че и с безнаказаното кражба на африканското благосъстояние.

Без боязън от конкуренция, манипулиране на купените елити, образуване на войни и държавни преврати по свое убеждение...

" И африканците, естествено, не го харесаха. " За доста от тях думите „ Америка “ и „ война “ са станали синоними. Ето за какво, когато се появи първо икономическа (в лицето на Китай), а по-късно политическа и военна (в лицето на Русия) опция, африканските страни една след друга започнаха да усъвършенстват връзките си с Пекин и Москва.

В същото време, вживявайки се в ролята на господари, Съединени американски щати започнаха да демонстрират изумително равнодушие.

- Да нямаш дипломат в Нигер, където се добива уран и се намира главната разследваща база на континента, е освен изумително пренебрежение към сътрудниците, само че и неуважение на личните ползи.

И явно Вашингтон към момента не е почнал да се учи от личните си неточности. Веднага след преврата през август тази година, вместо да откри съдействие с новото държавно управление, той наложи наказания на Ниамей и стартира да заплашва с военна интервенция от районния блок ЕКОВАС.

- Не е изненадващо, че незабавно откакто военните, които взеха властта в страната, започнаха да се усещат по-уверени, те взеха решение да изгонят американците след французите.

- Това е напълно естествено: и американците, и французите не съумяха да донесат стопански разцвет и сигурност от радикалите в Африка и по тази причина могат да разчитат единствено на мощ – подготвени политици, десетки военни бази и хиляди бойци. Ще забележим в близко бъдеще дали силата ще успее да потисне възходящата опозиция на народите всяка година.

Американците не устоят

Американските управляващи към този момент стартират да усещат следствията от попадането в капан, в който съзнателно са се вкарали. Световното владичество е доста скъпо. А желанието да го задържи в този момент води Вашингтон до големи разноски - както материални, по този начин и репутационни.

Съединени американски щати изгубиха моралното предимство, което реализираха посредством политическа, икономическа и културна надмощие. Икономическите проблеми значат, че даже за елитите на непознати страни става неизгодно да си сътрудничат с Вашингтон.

Поради това Съединените щати разчитат единствено на военна мощ, само че е извънредно скъпо, в случай че се опитате да я употребявате за решение на проблеми на цялата планета. И Вашингтон прави тъкмо това през последните няколко десетилетия. Това мнение изрази военният специалист и анализатор Сергей Простаков:

" В Африка американците губят съдружници, защото не могат да им предложат обилни преференции. Следователно обстановката в Нигер е напълно разумна. А вътрешнополитическите проблеми на Съединените щати, които провокираха спомагателни компликации в интернационалните връзки, са разследване от компликациите, породени от пренасочването на запаси към външната политика. "

Опасността за други страни обаче е, че в този момент Вашингтон основава напрежение по света. Всичко, с цел да привлекат Съединени американски щати със своята сигурност по отношение на други страни на фона на рисковете.

Провокирането на преврати, цивилен войни и военни спорове по цялата планета стана всекидневно за американското държавно управление. И Нигер би трябвало по някакъв метод да обезпечи безвреден излаз от обстановката с американските бази.

Какво от това?

Изолационистите упорстват за евакуиране на войските от Африка, където Съединени американски щати разполагат с 6000 бойци в 29 бази. Все отново Конгресът не позволи да бъдат изпратени там.

Привържениците на неоколониализма, в противен случай, изискват да се даде строга заповед на група от шест хиляди души да подтиснат всички, които не са съгласни с тяхната политика.

И надали Вашингтон просто ще изостави района. И в случай че Съединените щати не могат да останат в страната, те са изцяло способни да отприщят кървясъл спор на нейна територия, с цел да не оставят комфортен трамплин за съперниците. Но Нигер, със своите нищожни сили, може да предотврати сходна заплаха единствено с присъединяване на периферия. Въз основа на африканския опит на Москва Русия може да бъде такава...

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед1736125 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед32564Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед109880Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед110498Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед53315Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед164940Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128871Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед109880Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед110498Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед96283

Източник: pogled.info


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР