Ние трябва да продължим да укрепваме нашата солидарност и сътрудничество

...
Ние трябва да продължим да укрепваме нашата солидарност и сътрудничество
Коментари Харесай

Министрите на отбраната от Югоизточна Европа се събраха на среща в София

„ Ние би трябвало да продължим да укрепваме нашата взаимност и съдействие за реализиране на задачите на самодейността SEDM “, сподели министър Димитър Стоянов при откриването на Годишната среща на министрите на защитата от Югоизточна Европа.

Срещата се организира в София в границите на българското председателство на Процеса на срещи на министрите на защитата от Югоизточна Европа (SEDM). Процесът SEDM е основан през 1996 година като механизъм и един от най-важните конгреси за районно съдействие и повишение на сигурността и стабилността в тази част на Европа.

Министър Стоянов подчертава върху забележителната роля, която Процесът играе към този момент повече от четвърт век в укрепването на добросъседските връзки и в евроатлантическата интеграция на страните от района. Той акцентира значителния принос на SEDM за справяне със актуалните закани пред сигурността. „ Изпълнената с провокации конюнктура в района и в света укрепва увереността ни, че в тези тревожни времена би трябвало да останем дружно, с цел да запазим мира, сигурността и стабилността “, сподели Стоянов пред участниците във форума, измежду които са сътрудниците му от Румъния, Грузия и Молдова.

Тазгодишната среща на министрите на защитата в София минава под знака на предизвикващите паника и отвращение събития на територията на самостоятелна Украйна, която е една от членуващите в Процеса страни. „ Ние следим с голяма угриженост спора, който оценяваме като най-голямата опасност за мира и световната сигурност след края на Втората международна война. Бих желал да изразя нашата взаимност и бездънен почит към смелостта, твърдостта и героизма на украинския народ и украинските въоръжени сили в битката им за отстояване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна “, сподели министър Стоянов.

„ От основаването си Процесът SEDM сполучливо предизвиква мира, взаимното съгласие и придържането към нашите споделени полезности и е приет за значима районна самодейност “, сподели заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска, под чието управление е ротационното председателство на SEDM.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР