Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник.

...
Ние ще защитаваме България и всеки сантиметър територия на съюзник.
Коментари Харесай

Шефът на НАТО: Ще защитаваме България

" Ние ще пазиме България и всеки сантиметър територия на съдружник. Един за всички и всички за един ".

Това обръщение насочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във видео послание към ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков и народните представители във връзка 18-ата годишнина от приемането на България в Алианса. Видеото бе оповестено на уеб страницата на Народното събрание във вторник вечерта.

" Знам, че мога да разгадавам все по този начин на ангажираността на България в НАТО в бъдеще ", сподели още в обръщението си генералният секретар на НАТО.

България стана член на алианса на днешната дата преди 18 години. По думите на Столтенберг от този момент насам България непроменяемо е била предан съдружник.

Той благодари за приноса на България към общата сигурност, като отбелязва, че това важи в не по-малка степен и за района на Черно море, който е от огромно стратегическо значение за НАТО.

" Българският принос е още по-значим в този решителен миг за нашата сигурност ", сподели Столтенберг във връзка войната в Украйна. Съюзниците в НАТО осъждат тази война и приканват президента Путин да я приключи неотложно, да изтегли всички свои войски и да се обърне към дипломацията, добави той.
Йенс Столтенберг за следващ път насърчи България и всички съдружници да влагат минимум 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита. " Благодаря на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за топлото и ясно обръщение във връзка 18 години от присъединението на България в НАТО. България е НАТО ", написа в профила си във фейсбук министър-председателят Кирил Петков.
Междувременно висшият съюзен командващ на НАТО ген. Тед Уолтърс съобщи пред Конгреса на Съединени американски щати, че в България и в Европа може да се наложи разполагане на повече сили на НАТО.

" Съединени американски щати евентуално ще би трябвало да прибавят повече непрекъснати или ротационни сили в Европа след съветската инвазия в Украйна ", сподели Уолтърс, който е и началник на европейското командване на Съединени американски щати.

Генерал Тод Уолтърс уточни, че решенията ще се основават на дейностите на европейските страни, изключително в отговор на нуждата от създаване на четири спомагателни бойни групи на НАТО, които се основават в България, Унгария, Словакия и Румъния. Групите са опит да се защитят и успокоят страните от източния фланг на Европа.

" Моите съмнения са, че към момента ще имаме потребност от повече ", сподели Уолтърс пред сенатската комисия по въоръжените сили.

Запитан за ранните разследващи данни на Съединени американски щати, които допускаха, че Русия бързо ще завладее Украйна, Уолтърс съобщи, че може да е имало " пропуск в информацията ". Той споделя, че този детайл ще бъде прегледан при по-широките прегледи на реакцията на Съединени американски щати във войната.

По отношение на потреблението на хиперзвукови оръжия от Русия в Украйна Уолтърс сподели, че е имало " многочислени " изстрелвания, които са изглеждали като опит на Путин да показва опциите на своята войска. " Не мисля, че те са били сполучливи ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР