Ние, от Демократична България, противопоставяйки се на популизма в

...
 Ние, от Демократична България, противопоставяйки се на популизма в
Коментари Харесай

Демократична България: Рекламата на хазарта трябва да се ограничи като рекламата на цигарите и алкохола

"

Ние, от Демократична България, противопоставяйки се на популизма в 44-то Народно заседание и осъждайки повърхностния метод на приемане на законодателни актове, внесохме законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Убедени сме, че Законът за
хазарта страда от редица пороци, в това число и от включените в него лобистки текстове. Отчитайки последните редакции на закона като евентуален риск за безотговорно одържавяване и монополизиране на обособени браншове от стопанската система, ние сме уверени, че са извънредно нужни качествени и съответни промени на закона.

Одържавяването не е панацея и няма да реши нито един от проблемите в областта на
хазарта, тъй като, нито ще отбрани жителите от порочните хазартни практики, толерирани от депутатите и допускани от Държавната комисия по хазарт, нито ще сътвори съответна опция на бизнеса да работи в сферата при избрани възможни граници.

Скорошните промени на закона, изтъргувани от така наречен Патриоти, в действителност задълбочиха проблемите и трансфораха
лотарията в новата финансова пирамида на страната. Какво “постигнаха ” тези промени?

1. „ Спасиха “ частните уредници, като не предвидиха ред за погашение на актуалните облаги, нито за възобновяване на закупените от разпространителите лотарийни билети. В резултат, пострадали са дребният и междинен бизнес, а не позволилите този безпорядък.

2. Не ограничиха рекламата и разпространяването на лотарийни игри, а единствено трансферираха бизнеса.

3. Не потърсиха никаква отчетност от министъра на финансите и министъра на младежта и спорта за парите от
хазарт, нито засегнаха нуждата от преструктуриране на държавната комисия по хазарт, чийто принципал е министърът на финансите. 

4. Чрез репресивно одържавяване на частна самодейност се цели да се подкрепи държавното дружество „ Български състезателен тотализатор “ като му се сътвори монополно състояние.

В момента ръководещите употребяват монополизацията, с цел да прикрият неспособността си да се оправят с същинските проблеми и да предложат на жителите работещи решения, които биха защитили обществото, както и да скрият дългогодишното си съдействие с избрани олигархични кръгове за подкрепяне на техните бизнес модели. 

Настояваме прокуратурата да проверява министър Горанов за хазартните такси, както и Министерство на младежта и спорта, където са потъвали крупни суми от вноски за обществено отговорно държание на уредниците на
хазарт

Настояваме Министерство на финансите и Народното събрание да стартират да извършват отговорностите си по Закона за
хазарта за превеждане на дотация за Национален фонд Култура в размер на 10% от събраните държавни такси.

От Демократична България внесохме промени, подбудени от устрема ни да защитим българските жители и техния интерес от порочните
хазартни практики. Ние не желаеме да натоварваме бизнеса, само че желаеме възбрана за рекламиране на хазартни игри, ограничение на разпространяването на “игрите на шанса ”, като такива да могат да се провеждат единствено в избрани за тази цел пространства. Предложенията ни са ориентирани към недвусмисленото приравняване на другите типове хазарт. Демократична България предлагаме ограничение полето на деяние на рекламата на хазартни игри, като се цели активността да се третира наедно с рекламата на тютюневи произведения и спиртни питиета. 

Искаме да изгоним
хазарта от питателните магазини и комерсиалните вериги. Не желаеме до хляба да се продават “игри на шанса ”, които дават обещание на българските жители, че с триене на картончета ще живеят щастливо и пищно. Това може да се реализира посредством промени, които да регламентират разпространяването на лотарийни билети и моментни игри, с оглед значимостта да няма улеснен достъп от беззащитни публични групи.

Другата значима част от измененията би трябвало да е ориентирана към допускане за рекламно оповестяване само на  минимална информация за игрите в всеобщите средства за осведомление, а хазартната активност да се третира наедно с лимитираната рекламата на тютюневи произведения. Промените са подбудени от основни и справедливи аргументи като брой пристрастени към
хазарта и потребността от предварителна защита на всички рискови групи като подрастващи и пенсионери.

От Демократична България търсим отчетност на парите, които държавната комисия по
хазарт и министерство на младежта и спорта разпределят за предварителна защита с хазартните зависимости и транспарантно ръководство на обществените средства. Настояваме да се вкара пропорция на вноските за обществено отговорно държание на уредниците на хазартни игри, която да е в процентно съответствие с облагата от тяхната активност, а вноските да са ориентирани към битка и предварителна защита на зависимостите.

Ние даваме решение на казуса, до момента в който други просто се упражняват. Няма да допуснем българското общество да бъде залъгвано и да се подстрекават жителите към
хазартни игри, които водят до взаимозависимост и пристрастяване.

Настояваме за оставките на министъра на финансите Горанов и министъра на младежта и спорта Кралев поради систематичното несправяне с работата на двете министерства, прикриването на финансови схеми и покровителството над български олигарси. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР