Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на

...
Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Категорично се разграничаваме от насилието над протестиращи граждани и над полицаи

Ние изрично се разграничаваме от насилието както във връзка с протестиращи жители, по този начин и във връзка с служители на реда. Професионалното управление и аз като министър сме на мнение, че с помощта на навременната интервенция на Столична дирекция на Министерство на вътрешните работи и Групово дело " Жандармерния " ние не допуснахме да има човешки жертви и доста по-тежки последствия за София.


Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на Изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, съобщи кореспондент на БГНЕС.

" В продължение на няколко дни преди митинга на 16 ноември ние наблюдавахме организация в другите групи в интернет за това по какъв начин футболни групи имат намерение да се съберат на кротичък митинг в деня на футболната среща против БФС. Започнахме връзка с кмета на Столична община, при което в деня преди митинга още веднъж изпратихме писмо, и за следващ път ги уведомихме, че следва нерегламентиран митинг, тъй като преди митинга той не беше координиран с кмета на Столична община. В деня на митинга разбираме, че той към този момент е координиран с кмета. Практиката обратно в годините е постоянно преди да съгласува митинг да се търси мнение на Столична дирекция на вътрешните работи. Затова ние до последно имахме настройката за проведен нерегламентиран, а по-късно стана ясно, че е координиран, по тази причина в границите на деня преди митинга трябваше да създадем организацията ", добави Стоянов.

Той уточни, че поради типа на митинга са оценили, че това мероприятие е рисково, и затова са изкарани 1600 полицейски чиновници.

Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов сподели, че уредникът на митинга е Ивайло Грозев. Той посочи, че откакто е станало къде ще се състои срещата, протестните дейности са щели да се състоят пред стадион " Васил Левски ".

Николов разясни, че са имали информация, че част от почитателите са имали проекти да влязат на територията на стадиона, и са подхванали охранителни заграждения на територията на цялото спортно оборудване. " Около 17:00 часа се виждаха към 1000-1500 души, които са пристигнали на даденото място, като дружно с тях са били и 50-60 маджарски жители. 95% от почитателите не носеха никакви обозначителни знаци, тъй че да стане ясно, че те са последователи. Феновете носеха плакати с апел за оставка, а някои - българския трикольор. Отначало експанзията се показваше в изстрелване на ракети, най-вероятно от сигнални револвери, които попадаха в кордона на полицейските чиновници ", сподели той и подсети, че на първа линия са били ситуирани служители на реда с жилетки " антиконфликт ". Николов сподели, че в следствие са изместили тези чиновници по-назад и на тяхно място са застанали по-добре оборудвани полицейски чиновници.

По думите му в порядъка на 8-10 минути след идване на водното оръжие почитателите са предизвестени, че в случай че не спрат с експанзията, то ще бъде изпозлвано. " Агресията се усилваше и тогава забелязахме, че хора от задните редици отчупваха всички налични средства към тях, и започнаха да хвърлят, като всякакви неща падаха по протестиращите, които бяха в първите редици ", съобщи той и означи, че общо 14 коли за спешна помощ са оказали здравна помощ на потърпевшите.

Равносметката е 33 ранени служители на реда и 19 жители.

" 38 са арестуваните лица - 24 имат глоба по административна санкция 1000 лева и възбрана за навестяване на събития за година, други с обвиняване за владеене на нарктотични субстанции, разваляне на благосъстоятелност и т.н ", сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР