Ние имаме много амбициозна задача да реформираме подкрепата към деца

...
Ние имаме много амбициозна задача да реформираме подкрепата към деца
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Имаме амбициозната задача да реформираме подкрепата към нуждаещи се деца и семейства

Ние имаме доста амбициозна задача да реформираме поддръжката към деца и към фамилии и най-много системата на обществено подкрепяне, тъй че да имаме едно таргетирано подкрепяне на най-нуждаещите се фамилии и да имаме действителен резултат. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ Иванка Шалапатова – министър на труда и обществената политика.

Българската делегация е на посещаване в Лисабон, Португалия по въпросите на детската беднотия и общественото приобщаване на децата. " Основната цел на визитата в Португалия беше да почерпим положителния опит на португалската обществена система, която по един впечатляващ метод активизира ресурсите и на здравната, и на просветителната система в едно дейно партньорство за битка изкореняването на детската беднотия и гарантиране общественото включване на всяко дете на Португалия. Моята цел беше с една българска делегация от виновните институции да почерпим този опит, с цел да можем да подобрим и резултатите в нашата страна в битката с детската беднотия, “ описа за задачата на визитата министър Шалапатова.  

В Португалия се следи едно впечатляващо понижаване на детската беднотия от съвсем 10% единствено за няколко години, показа още усещанията си министър Иванка Шалапатова, което съгласно нея значи, че резултатите от работата им са положителни. Португалия е и първата страна, почнала да ползва Европейската гаранция за детето, самодейност на Европейски Съюз: " Причината за португалския триумф в тази област е, че има сериозен политически консенсус, само че и публичен за гаранцията на детето – това е тази европейска самодейност, която предизвиква всички страни членки на Европейски Съюз да изкореним детската беднотия. Впечатляващото в Португалия е, че няма невидими деца, които могат да бъдат пропуснати от системата, като министърът даде образец с общината Вила Франка де Шира, където 28 институции работят дружно за подпомагането на децата в риск и обществено изключване. " Тези 28 институции имат ясна одобрена методология по какъв начин работи с всяко едно семейство, което живее в изключителна беднотия. Те вършат една цялостна диагностика на проблемите, имат съответно решение за проблемите на всяко едно семейство, в това число и интензивно подкрепяне с жилище. И по тази причина имат и положителни резултати. “

" Нашата цел е в България до 2030 година да понижим броя на децата в риск от беднотия и обществено изключване с близо 196 750, като това съставлява 25% от общата ни цел, - показа още общественият министър Иванка Шалапатова, - като за задачата ще се подхващат редица ограничения по по този начин наречената Европейска гаранция за детето. 

По думите й обществото в Португалия е доста толерантно по отношение на децата-бежанци, има едно доста топло, доста приобщаващо отношение към тях. Според нея това е една тенденциозна и целенасочена политика за приобщаване: " Надявам се, че  в България в действителност ще променим това изключващо и от време на време дискриминативно държание. Ще разберем, че другите деца, другите хора, са благосъстояние в нашето общество. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР