В работата на служебното правителство наблюдаваме опити за възстановяване на

...
В работата на служебното правителство наблюдаваме опити за възстановяване на
Коментари Харесай

Милен Любенов: ГЕРБ говори на твърдите си ядра, ДПС ще опита да разшири клиантелата, а ПП-ДБ се опитват да спрат тенденция

В работата на служебното държавно управление следим опити за възобновяване на позициите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Милен Любенов, лекар по Политология и учител по Политически науки в СУ “Св. Климент Охридски ".

По думите му въпросът с частната болница е показал, че зад решението стоят избрани лобистки ползи към ГЕРБ: " И реакциите, които видяхме от през вчерашния ден, доведоха и до тази смяна на решението на служебното държавно управление. Иначе политическата рецесия, тя продължава, тъй като доверието в политическия развой и партии като цяло в страната продължава да бъде ниско, и тези избори надали ще дадат някаква основна смяна, с която да излезем от тази политическа рецесия ".

Доц. Любенов означи, че дистанцията сред ГЕРБ и ПП-ДБ се усилва и евентуално след изборите " Продължаваме планината “ и " Демократична България “ ще бъдат сложени в напълно друга политическа обстановка, когато тяхната тежест във връзка с определянето на бъдещата съдружна формула ще бъде доста по-малка в сравнение с тази, която имаха на предходните парламентарни избори: " Ако тази отдалеченост продължава да пораства, в последна сметка, тъй като виждаме, че и социологическите изследвания демонстрират, че доста близо са три партии, които ще си съперничат за това кой да бъде втори, в последна сметка не е изключено и ПП-ДБ да завършат и четвърти. Защото най-малко от това, което виждам като наклонност, е, че те доста мъчно биха надхвърлели 300-320 хиляди гласоподаватели на тези избори. А това ще бъде в действителност коренна смяна на политическата обстановка след изборите ".

Поведението, което следим и упованията за идно такова, политологът изясни: " ГЕРБ приказват на своите твърди гласоподаватели. Много мъчно е да забележим някакъв възторг от страна на гласоподавателите предвид на поредицата избори през последните години. Очакванията са за относително ниска изборна интензивност, такава, каквато се доближаваше до последните парламентарни избори, даже може би и по-ниска. И това към този момент ще се докара до такива тактики от страна на партиите, които да насочат своите послания единствено към твърдите си ядра. Да,  ГЕРБ имат положителни структури, позиционирани са добре в локалната власт, макар някои несполуки на последните локални избори. Движение за права и свободи ще се опита да разшири своето въздействие в региони отвън обичайните на страната. Активната роля на Пеевски, която се показва с практики, които са свързани с разширение на клиентела, следен избор. Така че това може да се чака и на тези избори като политическо държание от страна на Движението за права и свободи. Колкото до останалите и " Продължаваме промяната “, и " Демократична България “ се пробват да спрат наклонността на сериозен отлив на гласове, което ще бъде доста мъчно с оглед и на тези компромати, които нанасят не малко вреди върху обединенията ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР