Предстои да се проведе и обществено обсъждане за новите цени

...
Предстои да се проведе и обществено обсъждане за новите цени
Коментари Харесай

Цените на парното или ще останат същите или ще бъдат намалени, обяви директорът на Топлофикация Бургас

Предстои да се организира и публично разискване за новите цени на отоплението и по-късно КЕВР ще вземе окончателното решение

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Бургас " инж. Христин Илиев прикани да не се всява непотребна суматоха във връзка идната смяна в цените на топлинната сила.

" В период до 31 март всяка топлофикация бе задължена да входира заявката си за възможна смяна в цените на парното и топлата вода след 1 юли. Изчисленията в тях се вършат по избрания от Регулатора ценови модел. Той не отразява мечтаната от топлофикация цена, а каква би била на база доход разход, без да се вземе поради комбинираното произвеждане. Въпреки това стойностите дават отговор на тези към месец март като са взети поради разноските за осъществяване на вложения в възстановяване на въздействието върху околната среда. " изясни инж. Илиев.

Според него фактори като недовзет доход в резултат на по-високата цена, на която са купували природен газ и в пъти по-ниската, на която са осигурявали отопление и инфлацията нямат основна роля в крайното ценообразуване.

От години Топлофикация Бургас държи най – ниската цена на топлинна сила за своите консуматори с помощта на високоефективното произвеждане и усъвършенстваните разноски и евентуално идния сезон няма да направи изключение.

По думите на шефа на сдружението даже да има минимално покачване на цената на топлинната сила за отопление и битово гореща вода, обезпечаването на топлота от топлофикация си остава най-евтиният, ефикасен и екологичен способ за отопляване и топла вода вкъщи. Той изясни, че спрямо отоплението на ток или твърдо гориво, клиентите, избрали централното отопление и топла вода, си подсигуряват качествена топлота на налична цена.

Инж. Христин Илиев уточни, че следва да се организира и публично разискване за новите цени на отоплението и по-късно КЕВР ще вземе окончателното решение. Регулаторът ще го разгласи до 30 юни, като при постановяването му ще уточни ценообразуващите детайли на база на настоящата информация към края на юни.

По думите на инж. Илиев КЕВР прави корекции при стойностите на разнообразни съставни елементи на цената за да се откри баланс като има поради действителното предпочитание на топлофикационните сдружения, а не получените по формула цени в устрема за гарантиране на налична услуга за потребителите.

" КЕВР обичайно подхожда уравновесено и утвърждава допустимо най – допустимата за потребителите и сдруженията цена. За идния сезон е допустимо тя да бъде даже бъде понижена, заради по-ниските цени на главното ни гориво - природният газ. Вярвам, че новата цена на топлинната сила ще бъде обществено търпима за клиентите. Тя ще стане ясна на 1 юли 2024 година " съобщи още шефът на сдружението.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР