В рамките на последните 2 седмици много хора са получили

...
В рамките на последните 2 седмици много хора са получили
Коментари Харесай

Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да се предпазим?

В рамките на последните 2 седмици доста хора са получили есемес, който желае от тях да последват линк, с цел да получат някакъв тип премия или пратка, изпратена без знанието им. Оказва се обаче, че това е поредна фишинг машинация.

" Хакерите разчитат на наивността на бъдещите жертви и на тяхното предпочитание да получат пратка, без значение каква е. Така че разпращат хиляди имейли и есемеси до хиляди ", изясни пред NOVA старши комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция " Киберсигурност " -ГДБОП.

" Основната концепция на хакерите е да последвате линка, да въведете данните от банковата си карта, с цел да изтеглят пари. Препраща ви към краткотраен уебсайт, основан от тях ", изясни още комисар Димитров.

Ако въведем данните от банковата карта и се усетим в точния момент, би трябвало незабавно да се обадим на банката, поучава той.

Ако има опция, банката ще блокира картата.

Почти всеки ден има и сигнали от жертви на капиталови измами. Тези измами не престават по няколко месеца. При тях жертвата получава позвъняване и е поканена да влага своите средства в платформа за търговия.

" Това са изцяло подправени платформи, основани от нарушителите, където могат да захранят възможната сметка на жертвата с колкото си желаят пари, на жертвата се дават разнообразни банкови сметки всеки месец. Идеята е жертвата да изпрати своите пари, с цел да влагат в тази платформа, където скришен бот ще играе с парите и да ги утрои. След една година жертвата остава без 100 000-200 000 лв. ", съобщи комисар Димитров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР