Ние имаме два коза в ръката, и Кристалина Георгиева, и

...
Ние имаме два коза в ръката, и Кристалина Георгиева, и
Коментари Харесай

България пак с две кандидатки

" Ние имаме два коза в ръката, и Кристалина Георгиева, и Мария Неделчева ", сподели на влизане в Европейския съвета министър председателят Бойко Борисов. По време на срещата на върха в Брюксел би трябвало да се реши кой ще оглави четирите съществени европейски институции – Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и висшият представител на Европейски Съюз в региона на външната политика и сигурността, както и Европейската централна банка.

Вече два месеца като вероятен кандидат за ръководител на Европейската комисия (ЕК) се загатваше актуалният изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева. Името й беше сложено на масата от огромна западноевропейска страна по време на неофициалната среща на върха в Сибиу и бързо набра известност, въпреки и не като главен претендент. На процедура няма огромна медия, която да не я загатва, защото Георгиева, която напусна Европейска комисия през 2016 година след несполучливия си опит да оглави Организация на обединените нации, към момента е известно име в Брюксел. Макар възможностите й да оглави Европейската комисия да не са високи, Георгиева има действителна опция да поеме европейската дипломация. През 2014 година тя се бореше точно за тази позиция, само че тогава постът беше ангажиран от представител на социалистите, защото Жан-Клод Юнкер от Европейската национална партия (ЕНП) оглави Европейската комисия.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сега обаче при действителната опция социалист да застане отпред на Европейска комисия – актуалният вицепрезидент на институцията Франс Тимерманс, постът на първи посланик се отваря за представител на ЕНП.

Като изненадваш кандидат за същата позиция обаче излиза и актуалният български комисар Мария Габриел. Габриел към този момент беше публично подкрепена на премиера Бойко Борисов за нов мандат като комисар и даже се отхвърли от депутатското си място в европарламента. Преди две седмици Борисов не посочи дали има желания за избран сектор, само че към този момент от няколко години София се пробва да поеме поста на комисар по разширението. Така че тази позиция беше една от спряганите благоприятни условия за Габриел.

Сега обаче Габриел към този момент е измежду претендентите на Франция за поста на висш представител на Европейски Съюз региона на външната политика и сигурността. Източник от ЕНП също разяснява, че Габриел е вероятен претендент за тази позиция.

До скоро държавното управление не искаше да се ангажира с дипломацията на Европейски Съюз. Причината е, че първият европейски посланик постоянно би трябвало да взима отношение да вземем за пример по спора в Украйна, което неизбежно би сложило София в борба с Москва.

Негласното схващане беше, че Бойко Борисов би подкрепил Кристалина Георгиева за ръководител на Европейската комисия, само че не и за висш представител. През 2014 година даже този пост се обявяваше като нищожен от тогавашното социалистическо държавно управление. Така че в този момент разискването на Габриел за същата позиция е изненада.

Премиерът Бойко Борисов сподели, че не чака да се вземе бързо решение за назначенията по върха. Причината е, че ЕНП твърдо стои зад своя претендент Мафред Вебер, който беше повдигнат още преди изборите за Европейски парламент през май. В последния месец обаче стана ясно, че Вебер не може да събере задоволителна поддръжка. Социалистите, либералите и зелените стоят против него както в Народното събрание, където трите групи дружно имат двойно повече депутати. Подобна е и обстановката в Европейския съвет.

Поради тази причина, по време на срещата на групата на 20-те най-големи стопански системи в света в Япония, водачите на Германия, Франция, Италия и Испания са се пробвали да реализират компромис. Според множеството представени дипломатически източници от разнообразни медии, схемата е предвиждала Европейска комисия да бъде поета от Франс Тимерманс, на Манфред Вебер да бъде препоръчан поста ръководител на Европейския парламент, а Европейският съвет да бъде управляван от либерал. В Осака обаче немският канцлер Ангела Меркел единствено сподели, че стои зад двамата водещи претенденти на христиандемократите и социалдемократите, зачерквайки само претендента на либералите Маргрете Вестагер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР