„Ние дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията ICGB

...
„Ние дадохме съгласие по искането, което постъпи от компанията ICGB
Коментари Харесай

Интерконекторът с Гърция няма да е готов и в последния срок, поставен от Борисов

„ Ние дадохме единодушие по настояването, което постъпи от компанията ICGB за удължение периода за въвеждане в употреба на интерконектора „ Комотини - Ст. Загора “ за 30 юни 2022 година Фактически това е обозримият интервал, през който ще би трябвало да бъде употребена връзката Неа Мисембрия - Сидерокастро - Кулата за различни доставки “, изясни той.

На 18 февруари при ревизия на построяването на интерконектора с Гърция тогавашният министър председател Бойко Борисов изиска той да стартира да действа до края на 2021 година.

„ Можем да спорим доста по забавянето, само че тази година желая да стане газопроводът. Защото това ни е стратегически план, от който ни зависи диверсификацията “, съобщи Борисов. Тогава той получи уверения от изпълнителя, че до края на годината тръбите щели да са подземен и по тях щяло върви газ. Уви, два месеца и половина по-късно стана ясно, че и този период няма да бъде спазен.

Целта на връзката е да обезпечи опция на съветския газ по друг маршрут и от разнообразни източници. Идеята за интерконектора е на повече от 10 години, а действителната работа по реализацията му стартира през май 2019 година По контракт газовата връзка трябваше да е подготвена през април тази година.

В момента България е договорила избрани количества азерски газ да влизат през съществуващия водопровод с Гърция. Капацитетът е запазен обаче до септември тази година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР