Нидерландия навлезе в рецесия след свиване на икономиката с 0.3%

...
Нидерландия навлезе в рецесия след свиване на икономиката с 0.3%
Коментари Харесай

Нидерландия влезе в рецесия заради инфлацията

Нидерландия навлезе в криза след стесняване на стопанската система с 0.3% през второто тримесечие на 2023 година Петата по величина стопанска система в еврозоната регистрира спад от 0.4% и през първите три месеца на 2023 година

Подобно на огромна част от европейските страни, икономическият напредък на Нидерландия бе съвсем 5% годишно през 2021 и 2022 година при бързото възобновяване от Коронавирус.

Сега рецесията е провокирана от спад в потребителските разноски и износа, защото растящата инфлация увеличи цените на храните и сметките за сила в Нидерландия и нейните търговски сътрудници.

Инфлацията в страната се забавя, откакто доближи връх от 14.5% през септември предходната година, само че към момента е релативно висока при към 6% през второто тримесечие на 2023 година

Данните на европейската статистическа работа демонстрират още, че стопанските системи на Италия, Кипър, Латвия, Полша и Швеция също се свиват, само че те са отчели непретенциозен напредък през първото тримесечие и заради това механически към момента не се водят в криза.

Естония и Унгария са в криза от предходната година.

Най-голямата европейска стопанска система – Германия – сподели нулев напредък и по този начин на процедура излезе от рецесията.
Растежът на българската стопанска система продължи да се забавя (инфографика)
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР