Незрящ румънец спечели обезщетение в съда, след като е бил

...
Незрящ румънец спечели обезщетение в съда, след като е бил
Коментари Харесай

Незращ осъди компания, отказала му превоз с куче водач

Незрящ румънец завоюва обезщетение в съда, откакто е бил дискриминиран. Компанията за споделено прилагане на коли в този момент е длъжна да му заплати морални вреди, откакто двама водачи в Букурещ са отказали да го вземат поради кучето му лидер. Животното е подготвено и законът категорично изисква да му бъде позволен свободен достъп до публичния превоз. Шофьорите са пренебрегнали закона и са били по-загрижени за риска да повредят колата си. Представители на компанията за споделено пътешестване с коли обявиха пред Euronews Румъния, че не толерират дискриминирането. Към момента не е ясно дали водачите ще бъдат осъдени.

Василе Кристеа губи зрението си преди 8 години, откакто е диагностициран с пигментен ретинит. В продължение на 3 години неговото куче Нутела му оказва помощ да се придвижва всеки ден. Мъжът живее в Испания и е пристигнал в Букурещ на малко посещаване. Той е снимал унижението, на което е бил подложен, откакто е изискал да се повози посредством приложението на компанията.

Едва третият водач се съгласява да го вземе, разбирайки ситуацията му, защото и неговата майка се сблъсква с сходни проблеми, когато се нуждае от превоз. Клиентът съди компанията и печели делото. Законът ясно споделя, че кучетата водачи имат свободен и открит достъп до всички публични места и транспортни средства.

 
Не става дума за мен, а за всички незрящи с този проблем. Затова доста от тях даже не излизат от домовете си. Унижение и дискриминация.
Василе Кристеа

„ За страдание, през последните години, що се отнася до хората с увреждания, имахме много съществени случаи, свързани с достъпа до таксиметрови услуги за хора с увреждания, и има значими правосъдни решения по този въпрос “, сподели Асталос Ксаба, шеф на Националния съвет против дискриминирането.

Компанията би трябвало да заплати към 1200 евро разходи по делото и 2000 евро за нанасяне на морални вреди.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР