Независимо дали отивате на интервю за работа, дали се срещате

...
Независимо дали отивате на интервю за работа, дали се срещате
Коментари Харесай

Всеки иска да се чувства специален, всеки може да стане по-добър

Независимо дали отивате на изявление за работа, дали се срещате с клиент или пък говорите с ваш сътрудник, има един фактор, от който зависи доколко ще бъде сполучливи в съответната активност – вашите междуличностни умения.

Наричани още „ меки умения “ (soft skills) и обществени умения, те включват способността да работите добре в екип, да решавате спор, да градите доверие, да управлявате добре времето си, да взимате значими решения и доста други.

Има голям брой проучвания, които отделят особено внимание на връзката сред меките умения и професионалния триумф, само че те остават все по този начин мъчно измерими. Хората, с които работите, най-вероятно няма да ви кажат непосредствено, че ви лисват обществени умения, само че те най-вероятно няма и да ви поканят на бар с сътрудниците след работа, или пък да имат поради вашето име, когато сортират състава на екипа за нов значим план.

Добрата вест е, че можете да подобрите междуличностните си умения, стига да знаете върху какво тъкмо би трябвало да се фокусирате. Ето 5 неща, присъщи за хората, които имат добре развити обществени умения:

Те хвалят останалите

Всеки желае да се усеща специфичен. Хората имат чисто човешка потребност да бъдат приети и разпознавани. Способността да накарате останалите да се усещат ужасно в личната си кожа е добра насочна точка за построяването на дълготрайни връзки. Ако индивидът, с който говорите, неотдавна е постигнал някакъв триумф, не пропускайте опцията да му честитите и да отбележите какъв брой добре се е справил. Ако да вземем за пример говорите с вашия началник, споменете какъв брой потребни са били отзивите, които ви е дал за вашата работа по даден план, и по какъв начин сте ги употребявали, с цел да подобрите представянето си. Освен това, не се тормозете, че вашите комплименти може да ви слага в ролята на подлизурко. Истината е, че другият човек ще ги одобри като цялостни истини и ще ви бъде признателен за вашата оценка.

Те слушат деликатно

Друго доста значимо умеене е дейното слушане. То не е толкоз елементарно, колкото звучи, което е и повода положителните слушатели да оставят толкоз мощно усещане у хората, с които споделят. Проучване на Харвардският университет открива, че хората приказват за себе си в 60% времето, когато поддържат връзка с някой различен. Когато не приказваме, ние постоянно мислим за това, което да кажем, откакто събеседникът ни замълчи.

Най-добрата тактика за развиване на умения за слушане минава през три стъпки:

Слушайте с очите си – научете се да разчитате езика на тялото на хората, с които поддържате връзка. Седят ли със скръстени ръце, или наподобяват отпуснати?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР