Независимо, че през 2017 г. ще бъдат изградени 4 ГВт

...
Независимо, че през 2017 г. ще бъдат изградени 4 ГВт
Коментари Харесай

В края на годината мощностите от слънчеви централи ще надхвърлят тези на АЕЦ

Независимо, че през 2017 година ще бъдат построени 4 ГВт слънчеви мощности по-малко от плануваните, тази година ще остане рекордна във връзка с построяването на спомагателен потенциал от слънчеви централи. Така мощностите от 81 гигавата от фотоволтаици, които ще бъдат пуснати до края на годината на процедура са два пъти повече от тези през 2014 година и 32 пъти повече от преди 10 години, съгласно GTM Research.

Според прогнозата на анализаторите, към 2022 година общо конфигурираните мощности от слънчеви централи ще доближи до 871 ГВт. Това е с 43 ГВт повече от прогнозата за мощностите от вятърни електроцентрали. И два пъти повече от размера от атомните електроцентрали към днешна дата.

От GTM Research са уверени, че към края на 2017 година конфигурираните мощности на слънчевите централи ще надвишават тези на АЕЦ.

В света през 2017 година работят 391,5 ГВт атомни електроцентрали.

Към края на годината се чака да работят 390 ГВт слънчеви съоръжения.

Но крайните числа, съгласно изчисленията на GTM Research може да са и по-високи, защото темповете, с които се усилва слънчевата енергетика в Китай надвишават прогнозите.

За пръв път в историята на процедура слънчевата и атомната енергетика ще са наедно във връзка с конфигурираните мощности.

Това несъмнено, не значи, че ще се изравнят и по произвеждане.

Така да вземем за пример АЕЦ генерират 2 млн. 476,671 ГВтч електрическа енергия годишно, което покрива 11% от международното произвеждане на електрическа енергия.

При слънчевите централи производството е надлежно едвам 375 000 ГВтч електрическа енергия, което покрива едвам 1,8 % от международното произвеждане.

Според прогноза на МАЕ от отчетът й през 2050 година 16% от електрическата енергия в света ще се създава от слънчеви централи. Други 11% ще са от геотермални. Това значи, че при актуалните изпреварващи темпове слънчевата енергетика е с благоприятни условия да бъде преобладаваща, съгласно GTM.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР