Незаконните строежи, превзели плажа на Багерия, близо до Палермо, предлагат

...
Незаконните строежи, превзели плажа на Багерия, близо до Палермо, предлагат
Коментари Харесай

Сицилианците избират между популисти и десните на Берлускони на местните избори днес

Незаконните градежи, завладяли плажа на Багерия, покрай Палермо, оферират поразителна панорама, само че те са и залог в страховита политическа борба към корупцията - централна тематика в акцията за районните избори Сицилия, която предшества тази за парламентарните в цяла Италия.

Средиземноморският остров гласоподава през днешния ден на избори, които мнозина в Италия преглеждат като генерална подготовка за парламентарните избори в страната при започване на 2018 година Единствената разлика е, че в Сицилия популистите от Движение " Пет звезди " са с изравнени сили с десницата, водена от някогашния министър председател Силвио Берлускони, и със забележителна преднина пред левоцентристката Демократическа партия отпред с някогашния министър-председател Матео Ренци, която има много по-голяма тежест на национално ниво.

В очакване на 2018 година Движение " Пет звезди " доста разчита да завоюва със Сицилия първата си област, залагайки на картата на честността пред обичайните партии, затънали малко или доста в корупционни афери - тактика, която му разреши да влезе с гръм и тропот в Народното събрание през 2013 година

Поне това се пробва да направи кметът на Багерия от " Пет звезди " Патрицио Чинкуе в града си, в който могат да се видят в съсредоточени тип проблемите на Сицилия с мафията, противозаконното строителство и ръководството на сметосъбирането. Тази седмица полицията задържа 16 души, измежду които и мафиотски необут, наредил да бъде убита личната му щерка, защото излизала с служител на реда.

Залогът в Багерия, както и в останалата част от Италия, обаче е не толкоз казусът с вендетите на коза ностра, едвам се разбере дали сицилианската мафия, наричана " октоподът ", има надзор върху тези районни избори, както е ставало толкоз пъти на острова в предишното. Нищо сякаш не свидетелства нещата да са се трансформирали радикално.

" Съмнителни " претенденти

В Сицилия, " съгласно мен, наличието на мафията в политическата сфера е по-сериозно от всеки път ", изяснява пред Агенция Франс Прес Амброджо Картозио, сицилиански прокурор, който се бори с мафията към този момент към 35 години. И на тези избори, както и при предходните, си има група " съмнителни " претенденти от целия политически набор, наречени по този начин поради хипотетичната им връзка с мафията.

Нело Музумечи, претендент от дясната партия " Форца Италия " на Силвио Берлускони, се пробва някак да се разграничи от някои от сътрудниците си претенденти, един от които е упрекнат в минимум от 22 закононарушения. Самият Берлускони е обект на почнало тази седмица следствие след обвинявания, свързващи го с акция от атентати, осъществени от сицилианската мафия през 1993 година

Движение " Пет звезди " и неговият претендент Джанкарло Канчелери разумно изиграха до дъно картата на честността във връзка с мафиотската корупция, настоявайки да вземем за пример ОССЕ да взе участие със свои наблюдаващи на изборите, откакто парламентарната комисия за битка с мафията съобщи, че не може да подсигурява " чистотата " на кандидатските листи на тези избори.

Опасността от опорочаване на изборите е напълно действителна: на близо два милиона италианци най-малко един път в живота са били предлагани пари или замяна на услуга за услуга против гласа им, разкри през октомври националната статистическа работа Истат.

 Сицилианците избират сред популисти и десните на Берлускони на локалните избори през днешния ден
© Associated Press

За да се постави завършек на тази система, Движение " Пет звезди " даде обещание извънредно непоколебим юридически боеприпас против корупцията, само че на процедура нещата са по-сложни. Самият кмет на Багерия, който даде обещание да унищожи на първо време противозаконните постройки, свързвани с мафията, измежду откритите 8000 такива здания в града, е разследван за корист с власт и заграбване на средства - обвинявания, които той отхвърля.

Тридесет и две годишният Патрицио Чинкуе е уверен, че основната цел на подетото следствие против него е да очерни репутацията на Движение " Пет звезди " малко преди изборите. Популисткото и антисистемно придвижване обаче е уверено, че ще завоюва както в Сицилия, по този начин и в останалата част на Италия заради отвращението на италианците от политическата класа, която те считат за безполезна и корумпирана.

Специален изборен закон

Сицилия, една от петте италиански области с самостоятелен статут, ще избира 70-членен районен парламент, както и президент. До урните са призовани да отидат 4.5 милиона гласоподаватели. Шестдесет и двама депутати се избират по пропорционалната система, като листата с най-голям резултат получава
бонус от 7 места, а тази, която остане втора - от 1 място.

Има огромна възможност спечелилият на изборите да не завоюва болшинство. Ако победи претендентът на десницата, той най-вероятно ще би трябвало да потърси поддръжка от депутатите от Демократическата партия. Това развиване може да е показателно за това, което се чака на парламентарните избори в народен мащаб - държавно управление, основаващо се на съюз сред Демократическата партия и " Форца Италия ", изясни за Агенция Франс Прес преподавателят по политология в Свободния интернационален университет за обществени проучвания (ЛУИСС) в Рим Марко Анджело Джервазони. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР