Незаконната сеч в защитени зони от Натура 2000“ донесе наказателна

...
Незаконната сеч в защитени зони от Натура 2000“ донесе наказателна
Коментари Харесай

ЕС готви наказание за Румъния заради сеч в зони от „Натура 2000“

Незаконната сеч в предпазени зони от „ Натура 2000 “ донесе наказателна процедура против Румъния от страна на Европейска комисия. Макар и официално предпазени, горските площи биват подлагани на заличаване.

Всяка година от тези гори в Румъния се изсичат 36 милиона кубически метра дървесина, от които единствено половината дават отговор на законовите условия. Евродепутати, загрижени за възможна противозаконна сеч в предпазената зона от Натура 2000 на Европейски Съюз, посетиха региона, с цел да се срещнат с казуса на място.

 
Видях го с очите си, разрушенията са в действителност големи. Можете да видите, че законът на Европейски Съюз за отбрана на природата „ Натура 2000 “ не пази нищо там. Ядосана съм и желая да подхваща дейности в този момент.
Анна Депарней – евродепутат от групата Зелени/ЕСА

Румъния е дом на над половин милион хектара остарели и девствени гори. На доктрина 63% от тях са под отбраната на закона, само че действителността е друга. Сечта в зоните от „ Натура 2000 “ е законна, само че разпоредбите са доста строги.

 
Цялата сеч, утвърдена в предпазените зони от „ Натура 2000 “ е осъществена без оценка на въздействието върху околната среда. Така на процедура се отстранява изцяло горската завивка, без да се знае кои типове и местообитания ще бъдат унищожени.
Габриел Паун – биолог от „ Зелени сътрудници “

Именно затова Брюксел стартира наказателна процедура против Румъния. Директива на Европейски Съюз изисква от страните членки да пазят животинските типове и техните хабитати. Румънските чиновници настояват, че го вършат.

 
Районът е проверяван неведнъж през последните две години от представители на министър-председателя и от организацията по горите след тъжби от Европейската комисия. Никога не са откривани нередности.
Рунчану Дан – шеф на поделението на Национална организация за горите в Брашов

Euronews Румъния се свърза с министъра на околната среда, само че той отхвърли коментар. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР