Незабавно трябва да пристъпим към промяна на трудовото законодателство и

...
Незабавно трябва да пристъпим към промяна на трудовото законодателство и
Коментари Харесай

Иван Нейков: Ще бъде грешка, ако не реaгираме на прогнозата за населението на БАН

Незабавно би трябвало да пристъпим към смяна на трудовото законодателство и да се съобразим с това, че работната мощ ще е 55+. Tова заяви Иван Нейков – обществен министър в кабинета “Костов”, шеф на Балканския институт за труд и обществена политика по, във връзка отчета на Българска академия на науките, изработен по поръчка на вицепремиера Валери Симеонов, който демонстрира, че популацията ще намалее с 20,25% до 2040 година

Прогнозите сочат, че българите ще са към 5.7 млн, а отчет на Организация на обединените нации демонстрира, че 2050 година ще има 5,4 млн. българи, 2100 година 3,8 млн. Съветникът по обществената политика на вицепремиера Симеонов, Христина Христова, разяснява, че всички системи би трябвало да се пригодят със застаряването на популацията.

“Има тъкмо такава прогноза, че до 2030 година ще продължи към 10 хиляди годишно да напущат България, само че по-късно емиграцията понижава и се усилва имиграцията към България и става нулево салдото на миграцията”, сподели Христина Христова, която е и някогашен обществен министър в кабинета “Сакскобургготски”.

Тя коментира, че в случай че се промени структурно и софтуерно нашата стопанска система, сънародниците ни могат да се върнат, в случай че има положително работно място и децата им учат в добра просветителна система. По думите й на пазара на труда интерес ще покажат и българи от други общности и страни като Украйна, Беларус, Молдова. Според нея две са огромните последствия от демографската наклонност, която се обрисува – численото понижаване на популацията и застаряването.

“2050 и 2100 тези години ще дойдат с нови технологии, нов пазар на труда. Мисля, че тази планирана цифра може да бъде несбъдната, променена”, добави Иван Нейков. Той даде за образец Португалия, в която преди 30 години са живели с мисълта, че има повече португалци отвън страната, в сравнение с вътре.

“30,35 години след огромната миграционната вълна от Португалия стартира противоположен развой, започнаха хората от Европа да се връщат в Португалия. Ще бъде неточност, в случай че не реагираме на прогнозата на учените от Българска академия на науките. Големият запас е в основаването на условия и мотивация тези 1.5 – 2 млн. наши българи, които са отвън страната, да извърнат взор към България. Това значи различен вид мотивация за тези хора, това значи друга настройка и в обществото”, сподели Иван Нейков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР