"Невидимите" за радарите самолети с т.нар. "стелт" технология скоро може

...
"Невидимите" за радарите самолети с т.нар. "стелт" технология скоро може
Коментари Харесай

Квантов радар ще лови стелт самолети

"Невидимите " за радарите самолети с така наречен "стелт " технология скоро може да се окажат съвсем ненужни. Канадското държавно управление е вложило в разработка за нов вид квантов радар, който да може да засича сходни летателни апарати, оповестява БиБиСи.

Boeing и Rolls-Royce влагат в нов вид мотор

НАСА поръча беззвучен свръхзвуков аероплан

Технологията се създава от Университета на Ватерло. Нейната цел е напълно да размени сегашните радарни системи в страната. Проектът е много упорит, като посредством квантовите радари би трябвало доста да се увеличи прецизността на засичане на обектите.

Тази година Virgin Galactic ще вози галактически туристи

До момента технологията е тествана единствено в лабораторни условия. Тя употребява така наречен квантово осветление. При него двойка фотони са свързани и въздействат един на различен даже и на огромни дистанции. Основният проблем е, че сходна връзка се задържа за дълги интервали от време доста мъчно. Учените обаче са разкрили, че даже и при раздробяване на връзката, двата фотона не престават да си въздействат въпреки и по-малко. Това може да се окаже задоволително, с цел да се засече "стелт " аероплан.

Свръхзвуков полет на галактическия аероплан на Брансън

Квантовият радар ще употребява такива двойки фотони, само че ще изпраща единствено един от тях във въздуха. На доктрина по този начин ще може да се схваща тъкмо какво се случва с пътуващия фотон. Така, даже и да е отклонен в друга посока от повърхността на "стелт " аероплан, това ще е задоволително, с цел да се разбере за неговото наличие.

Всичко това обаче към момента е най-вече доктрина. Учените имат още много работа преди да могат да стартират действителни проби с квантовия радар. Основната цел е той да е подготвен в точния момент за подмяната на сегашните станции, чийто интервал на употреба изтича към 2025 година Интерес към сходни радари има и в други страни, в това число Русия и Китай.



Още вести може да откриете на нашата Фейсбук страница ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР