Невероятен кадър на падаща звезда са заснели българските астрономи на

...
Невероятен кадър на падаща звезда са заснели българските астрономи на
Коментари Харесай

Астрономи заснеха персеидите над Родопите

Невероятен кадър на падаща звезда са снимали българските астрономи на националната лагер-школа край Ардино. Тя е част от персеидите, чийто пик беше тази нощ.

Националната лагер-школа " Белите Брези " се организира годишно от 1970 година насам край град Ардино. Тази година вземат участие над 60 възпитаници и студенти от цяла България, които в границите на половин месец правят наблюдения, обработват данни и презентират своите резултати. Сред наблюдателната стратегия са проучвания на извънслънчеви планети, катаклизмични звезди, мъглявини и галактики. Традиционно на школата се следят и метеори, изключително внимание пада върху метеорния поток персеиди.

Сред ръководителите тази година са Стефан Стефанов - студент на годината на СУ, и Милен Минев - началник на новия роботизиран 1,5м телескоп на НАО Рожен. През школата са минали едни от най-хубавите български учени в областта на физиката като Димитър Съселов, Валентин Иванов, Радостин Куртев, Светлин Тасев и Антония Савчева.

На лагер-школата са всички възпитаници, които са част от тима по астрономия за интернационалната олимпиада, с цел да получат спомагателна практическа подготовка за олимпиадата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР