Невенът може да се използва както вътрешно, така и външно,

...
Невенът може да се използва както вътрешно, така и външно,
Коментари Харесай

Ето кои са най-важните ползи и свойства на невена

Невенът може да се употребява както вътрешно, по този начин и външно, като естествено средство за лекуване на кожни проблеми, гастрит и чернодробно-жлъчни нарушавания, също и менструални нарушавания.
Невен се ползва необятно в целия свят. Средствата от него се употребяват в разнообразни системи на допълваща и различна медицина, основно при изгаряния, порязвания, обриви, дерматити и разширени вени. Те се употребяват и като част от лекуването на суха кожа, ужилвания от пчели и язви на краката. Етеричното масло от невен се употребява за усмиряване на централната нервна система и лекуване на рани. Вижте кои са изгодите при приложимост на невен:
1. Благоприятства регенерирането на кожата
Екстрактът от невен, намиращ се в масла, мехлеми и тинктури, може да се употребява локално за лекуване на рани и язви. Отварата от растението може да се ползва върху кожата посредством компрес. В 12-седмично изследване, обхващащо 57 души, 72% от лекуваните с дестилат от невен са имали цялостно укрепване рани на краката.
2. Има противогъбични и антимикробни свойства
Екстрактът от него е прочут със своите противогъбични и антимикробни свойства. Маслото от цветове на невен е потвърдено дейно против 23 гъбични варианта Candida - постоянно срещана гъбичка, която може да аргументи орални, вагинални и кожни инфекции.
Маслата и мехлемите от невен, компреси или спрейове могат да се ползват непосредствено върху кожата, само че е значимо да се означи, че не е ясно какъв брой ефикасни са тези лекувания и че са нужни по-обширни проучвания върху хора, за потвърждаване на тяхната успеваемост.
3. Помага за лекуване на гингивит
Гингивитът, който се характеризира с хронично инфектиране на венците, е едно от най-често срещаните болести на устната празнина. В 6-месечно изследване на 240 души с гингивит, тези, които са употребявали вода за уста с невен, са имали 46% понижение на възпалението, спрямо 35% в контролната група. Освен това проучване откри, че водата за уста въз основата на невен понижава броя на микроорганизмите върху конците за зъби. Проучванията приписват тези резултати на мощно противовъзпалителните и антимикробните му свойства.
4. Подобрява еластичността на кожата
Екстрактът от невен се употребява необятно в козметиката, в това число кремове и мехлеми. Изследванията върху хора демонстрират, че дестилат от него може да усили хидратацията на кожата и да подтиква еластичността, което може да забави признаците на стареене.
Тези резултати евентуално се дължат на наличието на антиоксиданти, което може да понижи увреждането на кожата, породено от оксидативен стрес. Излагането на ултравиолетови лъчи е главната причина за оксидативен стрес върху кожата. Маслото от невен има слънцезащитен фактор 8, 36. Слънцезащитният крем, изработен с масло от невен, може да защищити от слънчево изгаряне.

5. Други изгоди и използва на невен
Казва се, че чайът от невен контролира менструацията и облекчава менструалните конвулсии, само че са нужни още проучвания по тематиката.
Отварите могат да работят като тонер за лице. Смята се, че невенът може да понижи акнето и обривите заради своите антимикробни свойства. Досега обаче няма научни доказателства в поддръжка на това изказване.
Чайовете могат да поддържат здравето на сърцето. Те могат да облекчат и мускулната отмалялост. Изследване върху мишки допуска, че екстрактът от невен понижава мускулната болежка, провокирана от извършения. Изследването обаче включва и екстракти от две други растения, което затруднява определянето на метода, по който Calendula officinalis работи независимо.
Предпазни ограничения по отношение на използването на медикаменти от невен
Международните здравни управляващи считат, че медикаментите от невен са безвредни за общо прилагане. Добре е да се знае обаче, че макар че те могат да подобрят здравето на кожата при някои хора, медикаментите с невен в контакт с кожата могат да доведат до алергични реакции.
Ето за какво, преди да употребявате крем от невен, би трябвало да тествате кожната си реакция, като нанесете малко количество артикул върху дребна повърхност от ръката си, написа Doc.ro. Хората с алергии към други растения от семейство Asteraceae, като немска лайка и планинска арника, може да са по-склонни към алергия към невен.
Освен това е добре да се заобикалят медикаменти от невен по време на бременност, с цел да се понижи рискът от импровизиран аборт, поради хипотетичните менструални резултати от това растение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР