Невена Цветкова е ландшафтен архитект и преподавател в Професионалната гимназия

...
Невена Цветкова е ландшафтен архитект и преподавател в Професионалната гимназия
Коментари Харесай

Коментар | Първият сняг и апокалипсисът с дървета и клони

Невена Цветкова е ландшафтен проектант и учител в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Пловдив, победителка в миналогодишното издание на състезанието " Градолюбители " на " Капитал " с плана си за справочник за поддържане на дървета в градска среда
Първият сняг донесе голям брой паднали дървета и счупени клони в Пловдив и страната. Причините, несъмнено, са сложни: верният избор на подобаващ дървесен тип, място и време на засаждане, качеството на почвата, величина на дупката, подсилване, следващи грижи и навременни резитби - всичко това оказва въздействие върху здравословното положение на дърветата.

В основата на всичко стои неправилното ръководство на зелените системи, неналичието на експертност и добре подготвени фрагменти. Кадри, които рядко избират тази работа поради ниското възнаграждение. Цялостните рекомендации за вярно ръководство на зелените системи включват експертно ръководство, запазване и поддържане . В това число влиза и събирането на данни за положението на дърветата в обитаемоте места.
Интервали на надзор:
при млади дървета на възраст до 20 години контролът се реализира през 1-3 години. Приема се, че при прясно засадените дървета постоянните грижи през годината извършват и тази роля; полузрели дървета на възраст до 50 (80) години, без или с незначителни недостатъци и непосредственост до пътникопоток/инфраструктура - наблюденията са през 2 години, при раздалеченост от пътникопоток/инфраструктура - 3 години; при възрастни дървета над 80 години, без или с незначителни недостатъци - на всеки 2 години; при дървета с проблеми, без значение от възрастта - преглежданията се вършат всяка година; рискови, само че вековни, значими дървета - с ограда (например Гранитски дъб в село Гранит).
Реклама
Данните, събрани по този метод, биха съдействали за положително обмисляне на поддържането с другите типове резитби, а също и обмисляне на подмяната на дървесна растителност, което е от особена значимост изключително при уличните дървета.

Навременното осъществяване на другите типове резитби също е от изключителна значимост , поради което при тях също има написани шпации, през които би трябвало да се организират.
Интервали на резитба:
младо дърво - да се правят постоянни резитби на всеки 2-3 години; полузряло дърво - интервалът сред резитбите става по-голям, дървото се развива свободно; зряло дърво - резитби се правят единствено при необходимост; възрастно/вековно дърво - резитби се правят единствено при нужда.

Техниката на резитба също е ключ за бързото затваряне на раните. Отрези, които са направени съгласно разпоредбите, елементарно заздравяват и се покриват със характерна тъкан, която е най-хубавият метод за предотвратяване на дървото . Всяка рана в резултат на разнообразни аргументи - транспортни средства, резитби, неподходящи метеорологични условия и други, която доближава до вътрешната кора на стъблото (ликото), дава опция за навлизане на паразити, инсекти и гъбни патогени. Тези заболявания и неприятели се заселват в дървесината и стартират да нарушават нейната издръжливост.
Реклама
При обелена кора: кората се поставя на мястото и се опакова с непрогледен полиетиленов филм в границите на две седмици след пострадването. По същия метод се действа и при изчезнала, разрушена кора. Почистване, стерилизиране или запълване на хралупи са нездравословни за дървото и не се предлагат

съгласно експерти, работили по Европейския справочник за резитба на дървета. При рани от неконтролирано отчупване рекомендациите са за разчистване на отреза, тъй че той да стане еднакъв, при съблюдаване на рекомендациите за техника на резитба.

Различни са рекомендациите на обособените учени. Според някои при по-големи рани от резитба овощарска замазка се поставя единствено в края на отреза, върху камбия. При дребни отрези - върху целия отрез. Счита се, че тази обработка защищава камбия (проводяща тъкан - бел. ред.) от изсъхване, защото от него израства характерната дървесина, която покрива отреза. Според Европейския стандарт за резитба овощарска замазка не се нанася, защото позитивните резултати са по-малко от отрицателните. Ако въпреки всичко се наложи лекуване на рани, то не би трябвало да се поврежда по никакъв метод здрава тъкан от дървото.

Управлението на зелените системи в обитаемоте места е от изключителна значимост, защото съществуването на добре развиваните, опазвани и поддържани такива системи усъвършенства живота на всички живи организми . С вярното им потребление дърветата могат да понижат скоростта на трафика, с което да основат по-безопасни пешеходни пространства; да подобрят изискванията за живот и бизнес; да понижат водата, която се оттича в канализацията; да намалят температурите на въздуха и да
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР