Неведнъж сме обръщали внимание, че децата са най-големите жертви на

...
Неведнъж сме обръщали внимание, че децата са най-големите жертви на
Коментари Харесай

Синьо лято - дългоочакваната програма за детско психично здраве

Неведнъж сме обръщали внимание, че децата са най-големите жертви на пандемията. Поне едно от седем деца – или 332 милиона в целия свят – е стояло у дома минимум девет месеца в интервала от март 2020 година до март 2021 година Според изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор това за доста деца значи, че се усещат уплашени, самотни, тревожни и загрижени за бъдещето си.

Според СЗО пък пандемията от Covid-19 е нарушила или спряла първостепенните услуги за психологично здраве в 93% от страните по света, до момента в който търсенето на поддръжка за психологично здраве се усилва. Явно това е привлякло вниманието на омбудсмана на България Диана Ковачева, която на Деня на детето заяви една, въпреки и закъсняла, добра вест:

 В България започва акция в поддръжка на детското психологично здраве, наречена " Синьо лято ".

В 12 града в страната започва записване за безвъзмездна консултация с детски психолог поради последствията от дългата изолираност на децата в пандемията. Самите прегледи ще се осъществят с поддръжката на неправителствени организации сред 14 и 18 юни, уточни доц. Ковачева в студиото на предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Пандемията, изолацията, продължителното отдалечено образование, което на процедура продължи над 60% от времето, в което децата бяха в учебно заведение, доведоха до компликации при акомодация към връщането в учебно заведение. Аз имам десетки тъжби от родители, които са обезпокоени от нараснало равнище на тревога на децата си, от нараснала експанзия, от понижена централизация, дори отвращение на децата да се връщат в учебно заведение, тъй като се усещат напрегнати и уплашени ", добави доцент Диана Ковачева.

Тази изолираност и затваряне по домовете довежда до закърняване на обществените умения, безапелационна е Ковачева.

" Децата имат проблем да се върнат към естествения си живот. Животът на децата ни и на всички нас се промени внезапно. Сега се опитваме да върнем децата си към естествения живот и естественото другарство. Кръстихме акцията си " Синьо лято ". Идеята е децата да са безгрижни и да могат да се върнат към това да бъдат деца и да поддържат връзка директно ", сподели още омбудсманът.

По думите й, напоследък съвсем два пъти са скочили жалбите за достъпа до опазване на здравето и качеството на услугите. Поне над 70 000 души са останали без персонален доктор, без да схванат, до момента в който не са имали потребност от неговото подпомагане.

В международен проект статистиката демонстрира, че половината от всички психологични разстройства се развиват преди 15-годишна възраст, а 75% – до ранната зрелост.

Мнозинството от 800 000 души, които умират вследствие на самоубийство всяка година, са младежи, а самонараняването е третата водеща причина за гибел измежду 15–19-годишните, с по-високи равнища при подрастващите девойки.
 

 
332 милиона деца са прекарали последната година затворени в дома си
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР