Невъобразимо богатство и крайна нищета - така е в Русия.

...
Невъобразимо богатство и крайна нищета - така е в Русия.
Коментари Харесай

20 милиона руснаци тънат в бедност


Невъобразимо благосъстояние и последна мизерия - по този начин е в Русия. Във Воронеж, един от най-бедните градове в страната, доста жители разчитат на организации като " Дари храна! ", с цел да не гладуват.

Воронеж се намира на 500 километра южно от Москва. В дребна черква в промишления град е ситуирана централата на неправителствената организация " Дари храна! ". Подобни организации има в доста съветски градове, а техните чиновници обезпечават издръжка на нуждаещите се.

Тъй като в Русия 20 милиона души живеят под прага на бедността, еднакъв на 100 евро. Основната причина е икономическата рецесия в страната, а ситуацията е още по-утежнено поради пандемията. Държавните обществени стратегии не обезпечават нужното, по тази причина доста руснаци зависят от частни доброволчески организации.
Редакцията предлага
На Любов Волкова, инициаторка на " Дари храна! " във Воронеж, ѝ следва дълъг ден. Заедно с помощниците си тя би трябвало да сортира дарените артикули и да ги разпредели в пакети. " Не във всеки има едно и също, само че главно са дълготрайни хранителни артикули. Зърнени храни, тестени произведения, слънчогледово олио, чай. Т.е. съществени храни ", споделя дамата.

Пенсиите не стигат

Волкова е развивала сполучлив бизнес, в този момент е пенсионерка и носи храна на хора като Нина Фьодоровна, чиято пенсия едвам ѝ стига да претърпява. След като си заплати наема, ѝ остават единствено 100 евро. " Не си закупувам облекла, нито скъпи храни - единствено нещо на ниска цена. Месо съвсем не закупувам - единствено от време на време малко свинско. "

Фьодоровна има дребна градинка отвън града. Там отглежда зеленчуци за зимата, която във Воронеж може да бъде доста тежка. Тази година има единствено домати, краставиците са изсъхнали.

Историята на Нина Фьодоровна не е изолиран случай. " Нашите клиенти са хора с доста деца. Самотни хора. Хора в мъчно състояние. Както и такива, които са заболели от Ковид-19 ", изяснява Волкова. " Тези дни помощта ни е доста търсена. " Въпреки бедността, руснаците са солидарни и подаряват храна на организацията на Любов Волкова. Продавачите на пазара от време на време отделят от продукцията си. И супермаркетите се включват в акцията - с кутия за дарения, в която всеки може да закупи и остави избран артикул за нуждаещите се.

" Държавата е отговорна "

Жителите на Воронеж са 1,3 милиона. Много промишлени предприятия в града още работят, само че бедността пораства. Воронеж е измежду десетте най-бедни града в Русия.

Жените са по-тежко засегнатите от недоимъка. Мария Виноградова сама отглежда петте си деца в жилище от 44 кв. м. " Трудно е. Съпругът ми ме напусна. Преди това не беше толкоз зле ", споделя тя. Преди това значи преди брачният партньор ѝ да разбере, че и петото дете няма да бъде момче.

Пенсиите на възрастните хора не стигат за нищо

Сега тя разполага с към 90 евро на месец и лимитирана сума детски надбавки за двете по-малки деца. Семейството ѝ оказва помощ. " Продавам козметика в интернет. Искам да се оправя, създавам сапун, отивам на пазара и го предлагам ", споделя Виноградова. " Понякога хората си купуват ".

Всяка събота Волкова готви за бездомните, които нямат нищо. Тя е изключително потисната от бедността измежду възрастните хора. " За това е виновна страната ", счита Волкова. " Би било по-различно, в случай че имахме естествени пенсии. Но защото пенсиите са ниски, ситуацията в Русия е такова. " Ще се промени ли? Волкова се надява. И ще продължи ден след ден да работи за хората, които без нея биха гладували. Във Воронеж, един естествен град в Русия.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР