Неустоим десерт, който ще донесе вкус на уют и есенна

...
Неустоим десерт, който ще донесе вкус на уют и есенна
Коментари Харесай

Топ рецепта на есента: Неустоим крем карамел с тиква

Неустоим десерт, който ще донесе усет на уют и есенна топлота в дома ви и ще участва непрекъснато на трапезата ви, щом го опитате един път

Необходими артикули:

тиква - 1 кг цигулка
захар - 2 с.л.
вода - 1 ч.ч.
масло - 1 ч.л.
захар - 150 г
За крема:
прясно мляко - 1 л
яйца - 8 бр.
ванилия - 2 бр.
захар - 150 г

Начин на подготвяне:
Почистете тиквата и нарежете на части с дебелина 1 см. Намажете тава с малко масло, подредете частите, посипете с две лъжици захар, сипете водата и сложете в загрята фурна на 180 градуса за 30 мин. до омекване.

Направете карамела, ползвайки керамичен или тефлонов тиган. За задачата разстелете захарта върху съда, сложете го на котлона и разтопете до златист карамел. Важно е да не се бърка захарта, тъй като ще стане на бучки. Леко с ръка повдигайте и раздвижвайте тигана, до момента в който се стопи.

Изсипете карамела на дъното на кръгла тава с диаметър не повече от 26 см. Ако ползвате по-широка тава, кремът ще стане плосък и няма да се получи височина. Разстелете карамела по цялото дъно, като леко завъртате и накланяте тавата. Не го пипайте, карамелът е доста парещ!

Готовата тиква извадете и деликатно преместете частите тиква върху още топлия карамел. Така те ще залепнат и няма да изплуват на повърхността, като залеете с крема. Оставете да се охлади.

Затоплете млякото в тенджерка, сипете захарта и ванилията, разбъркайте, до момента в който се разтопи. Млякото би трябвало да е топло, само че не горещо.

Махнете от котлона. В купа разбийте яйцата и на тънка бликам сипете по малко от млякото, като бъркате непрестанно, тъй че да изравните температурите на двете смеси и да не се пресекат яйцата.

Когато сте темперирали, може да изсипете яйчената примес деликатно при млякото, отново при непрестанно безредие, написа fakti.bg по рецепта на Сиа Рибагина. Вземете цедилка и наложително прецедете сместа. Сипете получената примес деликатно в тавата върху тиквата и карамела.

Поставете крем карамела във фурната, пуснете на 160 градуса и печете за час до стягане и златист цвят. Извадете, охладете и приберете в ледник.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР