“Нестандартни решения“, нестандартни министри“, а сега и нестандартен кандидат за

...
“Нестандартни решения“, нестандартни министри“, а сега и нестандартен кандидат за
Коментари Харесай

Търси се: нестандартен кмет

“Нестандартни решения “, „ ексцентрични министри “, а в този момент и „ ексцентричен претендент за кмет “.

Думата „ ексцентрично “ беляза договарянията към съставянето на държавното управление „ Денков-Габриел “ и по всичко проличава – ще съпровожда и Местни избори `23.

Номинацията на ГЕРБ за София ще е „ ексцентрична “, даде през вчерашния ден поръчка водачът Бойко Борисов в следващ опит да успи публицистите, които непроменяемо му задават въпроси за името, заради простичкия факт, че до регистрацията на претендентите остават броени дни, а Борисов все отсрочва обявлението. Видимо, без връзка с ретроградния Меркурий.

Така, че ексцентричен ли е претендентът на ГЕРБ за кмет на столицата ние не знаем - виждаме единствено ексцентричния метод на изчакване в последния миг за тази основна за локалния избор номинация.

И тук влизат импровизирано добитата информация, слуховете, спекулациите, анализаторите, политолозите, социолозите и... гадателските умения.
Има ли ГЕРБ претендент въобще?
За близо 20 години ръководство на Борисов и хората му в София европейската столица може и да се снабди с метро, малко велоалеи, електробуси, поддържана паркова среда и други, само че по аргументи, които евентуално психолозите могат да обяснят, в съзнанието на всеобщия столичанин ще останат главно ремонтите на ремонтите, мръсният въздух, презастрояването, неналичието на детски градини. Това прави задачата на ГЕРБ по намирането на „ уау “-кандидат още по-трудна. 

Публична загадка е, че като допустима номинация се спрягаше сегашният ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Тя обаче би била всичко друго, само че не и „ ексцентрична “. Затова и за ръководителя на СОС, малко или доста външно за партията лице, е било отредено водаческото място в листата с капацитета ГЕРБ да изиска след вота той още веднъж да оглави съвета.

План Б: председателят на Народното събрание Росен Желязков. Наскоро Желязков легитимира своя отвод да се заеме със задачата, като направи изказване пред медиите, че не, той няма да е претендентът, подобен диалог въобще не е имало. Неофициално е известно обаче, че в партията от месеци го сондират като подобаващ – професионалната му кариера потегля от Столична община, харизматична личност, с възприятие за комизъм, обединителна в тази конкуренция на остра поляризация, натрупала известност заради обстоятелството, че стои на президиума. Но отговорът бил твърдо „ Не “.

Сондиран, без изненади, е бил и неврохирургът Николай Габровски, който оглави проектокабинета на ГЕРБ с мандата на партията в предишния парламент. Сондирани са били именитият футболист Стилиян Петров, както и предприемачи с подчертално демократичен профил, като последният спряган като сериозен проектокандидат е притежателят на „ Уолтопия “ Ивайло Пенчев(който несъмнено би се вписал в „ ексцентричния “ профил на Борисов).

Всички тези имена демонстрират, че ГЕРБ въпреки всичко търси претендент – обратно на някои отзиви, че осъзнава загубата си от претендента на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ Васил Терзиев и се готви да упражни damage control* като великодушно не издигне въобще номинация.
Може ли ГЕРБ въобще да не издигне претендент?
Този въпрос се прокрадна и то освен в подтекста на тезата с минимизирането на вредите, а и на националната политика и ориста на „ сглобката “. В основата й стои държанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които постепенно задушават Политическа партия и Демократична България, възползвайки се от личните им неточности, тук-там граничещи с доверчивост.

Освен известното ни към този момент от социологията – че обединяването натрупа негативи поради (не)коалицията, Борисов и Пеевски ловко насочват стрелите на публичното неодобрение към Министерския съвет, доминиран от представители на ПП-ДБ, тъй като ПП-ДБ изиска целия Министерски съвет още при договарянията за сформиране на държавно управление - а кой, ако не кабинетът е лицето на властта. Лидерът на ГЕРБ не пропуща и благоприятен случай да се оплаче от „ Промяната “ - по какъв начин узурпирала всички държавни постове. 

Правосъдна промяна - слоганът на ПП-ДБ, към този момент е сведена до бетонирането на този Висш съдебен съвет и този основен прокурор, разбирай – на статуквото, обслужвало обратно в годините точно ГЕРБ и Движение за права и свободи. Реформа в службите - идея на ДСБ, няма да има. Реформата в антикорупционното законодателство пък може да катастрофира в Конституционния съд (и пред Европейската комисия). 

Всички тези (и други) процеси са ловко ръководени от Борисов и Пеевски зад кулисите, само че начело двамата, постоянно говорещи акапелно, дават благо и драго „ сглобката “ да просъществува, сътрудниците им да са щастливи, законите по промените да се одобряват. Негативите остават за мандатоносителя. Така, че за какво ГЕРБ да не абдикира от кметската борба за София, оставяйки я на обединяването, до момента в който ръководи действително столицата след това, държейки ключа към болшинството в общинския съвет, в който ГЕРБ и ПП-ДБ - сътрудници на национално равнище, мъчно биха обяснили, че няма да работят дружно?!

Още един дълготраен негатив за Политическа партия и Демократична България, които в предизборната акция ще би трябвало другояче обществено да борят „ модела ГЕРБ “ в столицата. 

„ Искаха Министерски съвет – дадох им Министерски съвет, желаеха София – отстъпих им София. За ремонтите, градините, въздуха, ГЕРБ не носи отговорност, търсете тях “... Звучи като Борисов, нали.
Може ли ГЕРБ да си разреши да не издигне претендент?
И въпреки всичко, гореописаната теза, изразявана от анализатори и публицисти в тези дни на очакване, е прекомерно комплицирана за една простичка в действителност обстановка. А тя е следната: ГЕРБ е първа политическа мощ, а неиздигането на кандидат или издигането на компромисен подобен, едно – ще демотивира актива. И второ – ще признае неуспех на ръководството на столицата за миналите близо две десетилетия. 

Самият факт, че партията оглежда претенденти, в това число такива с профила на главния конкурент Терзиев – млади и сполучливи в персонален и бизнесплан българи, приказва за подготвеност за сериозна борба, не за оттегляне.

И ГЕРБ, и ПП-ДБ имат направени ранни изследвания по какъв начин стоят претендентите им (със или без имена) и както Клуб Z писа, те демонстрират преднина за Терзиев в първи тур с към 7-8% пред имагинерен претендент на Борисов. Но това на процедура не значи още нищо - докато не е ясно:

кого ще издигне ГЕРБ, а в случай че не издигне – кого ще поддържа, какви ще са посланията и борбите в предизборната акция, какъв брой са готови претендентите по тематиките, ще се води ли компроматна война, по какъв начин ще наподобява Терзиев с неговото Държавна сигурност семейство пред кандидата на ГЕРБ, ще успее ли да притегли най тъмносинята София, ще се активизират ли симпатизантите на ПП-ДБ или в деня на вота ще отидат „ за гъби “, кого ще поддържат при очертаващия се за момента втори тур симпатизантите на останалите партии, в случай че щете, даже ще бъде ли демонтиран в околните дни Паметникът на руската войска може да се окаже основен за изхода от вота въпрос.

Така, че е мъчно да си представим по какъв начин Борисов отхвърля кметската борба за София. А и, както добре знаем, на локални избори всички на финала регистрират победа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР