Нещата, с които сме свикнали, не винаги са толкова прости,

...
Нещата, с които сме свикнали, не винаги са толкова прости,
Коментари Харесай

11 навика, които увреждат здравето ни, без дори да знаем

Нещата, с които сме привикнали, не постоянно са толкоз елементарни, колкото наподобяват. Някои от тях са нездравословни, а други може да са напряко рискови. Направихме лист с 11 елементарни неща, които вършим, които могат да причинят щета на здравето ни, без даже да подозираме. Пазете се!

1. Кръстосване на краката

© pexels.com

Първата, която заприказва за вредата, породена от кръстосването на краката, беше компания за произвеждане на хранителни добавки през 1999 година Те даже стартираха огромна акция в Съединени американски щати, наречена The Great Cross-Out, която не беше просто рекламен трик: многочислени изследванията удостоверяват, че седенето с кръстосани крайници (на стол или на пода) води до хипертония, разширени вени и увреждане на нервите.

2. Хранене на птици

© depositphotos.com

Храненето на гълъби е едно от обичаните занимания навън, които родителите обичат да вършат с децата си. За страдание това е освен занимателно, само че и рисково. Шансовете градска птица да носи заразна болест е повече от 50%. Гълъбите носят орнитоза, колибацилоза, хистоплазмоза, салмонелоза, туберкулоза, листериоза, заешка тресчица, нюкасълска болест, токсоплазмоза… Наистина ли желаете да знаете цялостния лист?

3. Носенето на слънчеви очила с неприятно качество

© depositphotos.com

В устрема си да спестят пари, производителите употребяват евтина пластмаса, която не защищава очите ви от ултравиолетови лъчи, което при ярка слънчева светлина може да докара до изгаряне на ретината. Засенчването кара зениците да се разширят и да получат двойна доза ултравиолетови лъчи, което е даже по-вредно, в сравнение с въобще да не носите слънчеви очила. Излишъкът от ултравиолетови лъчи може да аргументи катаракта, да повреди очите ви или даже да докара до рак.

4. Пиене на доста вода

© depositphotos.com

Да, добре сте прочели: пиенето на доста вода не постоянно е здравословно, макар че пиенето на прекомерно малко също не е целесъобразно. Изследователите упорстват, че потребностите на организма от вода са самостоятелни. Ако се движите доста и спортувате, пийте повече; в случай че имате бъбречни или сърдечно-съдови проблеми, по-добре пийте по-малко. И в двата случая най-хубавият метод да откриете ежедневните си потребности е жаждата – в случай че не я усещате, тогава не се наливайте.

5. Ползване на грейка с топла вода

© depositphotos.com

Прилагането на мраз или топлота върху мъчително място е обичаният ни метод за облекчение на болката, само че има цялостен лист от болести, които съответно не изискват потреблението на бутилки с гореща вода. Те включват кървене, остро инфектиране в корема (апендицит, холецистит, панкреатит) и през първите няколко часа и няколко дни след изкълчване или пострадване. Термичните процедури също са нездравословни като лекуване на рак.

6. Приготвяне на пуканки в микровълнова 

© depositphotos.com

Не става въпрос за метода, по който ги готвите – а за наличието в пакета. Опасността тук е в химикал, наименуван диацетил. Това е синтетично масло и ароматизатор 2 в 1. Изпарявайки се при нагряване, той попада в белите дробове и ги поврежда. Можете да намалите риска за белите си дробове, като оставите пуканките да се охладят, преди да ги изядете.

7. Хранене на работното бюро

© depositphotos.com

Има разнообразни типове работни места, само че множеството от тях не са подобаващи за хранене и, още по-опасно, натрупват тонове бактерии, които не са изключително потребни за храносмилането ви. Ако това не е задоволително за вас, не забравяйте, че миризмата на вашата храна може да тормози сътрудниците ви, мозъкът ви се нуждае от отмора, краката ви се нуждаят от оживление и стомахът ви не може да смила храната, тъй като мозъкът ви не се концентрира върху потреблението й.

8. Носенето на отворени обувки в градовете

© depositphotos.com

Носенето на отворени неща е наложително през лятото, в това число обувките, както мнозина мислят. Какви са рисковете обаче? Има огромна възможност краката ви да бъдат засегнати в отворени обувки и всяка дребна рана, било то захапване от насекомо или мазол, елементарно се замърсява и инфектира. И тази зараза в последна сметка може да се популяризира в цялото ви тяло.

9. Пиене на обезмаслено мляко

© depositphotos.com

Може да наподобява като млякото, единствено че без мазнини, само че в действителност не е по този начин. Нулевото мляко във връзка с полезността даже не е покрай елементарното мляко. Когато мазнините се извличат от млякото, витамините отиват дружно с тях, сменени от синтетични субстанции, които не са доста потребни за вас. Много производители „ укрепват “ обезмасленото мляко, като прибавят мляко на прахуляк, което може да окисли холестерола в млякото. Все още няма клинични доказателства, само че е известно, че животните, консумиращи окислен холестерол, са претърпели струпване на артериална плака, което може да усили риска от инфаркт.

10. Без значение вашата поза

Екатерина Гапанович

Правилната стойка значи симетричното състояние на всички органи. Погрижете се за гръбначния си дирек – настройте офис стола си и го наблюдавайте дали е позициониран вярно. Ето контролния лист: Височината на стола ви би трябвало да подхожда на дължината на бедрото ви, а седалката му да е твърда. Задните ви елементи би трябвало да запълват не по-малко от 2/3 от стола. Облегалката на стола ви би трябвало да пасва на гръбнака ви. Облегнете се на стола с тил, тъй че гръбнакът ви да е компактно прилепващ към него. Уверете се, че лопатките ви са събрани, раменете ви са на едно равнище и стомахът ви е провиснал. Не кръстосвайте краката си – това ще попречи на кръвообращението ви. Движете се гладко, тъй че гръбначният ви дирек да не удря облегалката на стола. Заемете позиция, която слага тежестта ви върху бедрата, до момента в който главата ви гледа напред и нагоре. Не бързайте да сменяте позата си, когато започнете да се чувствате неловко. Нека мускулите ви свикнат с вярната позиция. Част от тях последователно ще се провиснал, трансформирайки тази поза в табиет, само че това няма да се случи внезапно.

11. Спане на една страна или по стомах

Много от нас избират да спят в поза, в която заспиват по-добре. Този табиет обаче може да аргументи разнообразни здравословни проблеми, някои от тях много съществени, в случай че не бъдат решени навреме. Когато спите встрани, в по този начин наречената ембрионална позиция, вие пречите на свободното придвижване на диафрагмата, което предизвиква разнообразни проблеми, в това число болки в гърба и белодробни проблеми. Сънят по стомах от своя страна е още по-опасен, защото оказва напън върху всичките ви органи, което в дълготраен проект води до увреждане на нервите и сърдечни проблеми. Това оставя спането по тил, което е най-добре, тъй като е най-естественото от трите. Единственият случай, в който би трябвало да избягвате тази позиция, е в случай че страдате от сънна апнея.

Източник: aia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР