Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, произведени по стандарти

...
Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, произведени по стандарти
Коментари Харесай

Всяка четвърта проба от храни по стандарт е с несъответствия

Несъответствия при всяка четвърта проба от храни, създадени по стандарти (национални, одобрени или браншови), са открити при лабораторните разбори, демонстрира Аграрният отчет за 2023 година на земеделското министерство.

Контролът на такива храни се прави посредством инспекции на индустриалните обекти и посредством взимане на проби храни от комерсиалната мрежа, прецизират от там.

През 2022 година са планувани 304 проби от храни създадени по национални, одобрени и браншови стандарти. Изследвани са 293 проби, от които са открити 72 несъответстващи проби. От тях:

- по Утвърден стандарт „ Стара планина “ - изпълнени 78 (99%), като несъответстващите проби са 10 (13%);

- по Утвърден стандарт „ България “ - взети 88 проби (100%). Несъответстващите проби са 12;

- по Браншови стандарт „ Лютеница “ – взети 15 проби (94%). Несъответствие е открито в 3 проби;

- по Български държавен стандарт за млечни артикули – взети 112 проби (98%). Несъответстващите проби са 47 броя.

През 2022 година са планувани общо 881 броя проби, само че са взети 785, като при 105 от тях е открит неподходящ резултат във връзка с разнообразни индикатори. Не са изпълнени 7 проби рафинирано слънчогледово масло, за които следва да се употребяват услугите на външна лаборатория, прецизират от земеделското министерство.

Взети са планово проби от първични материали и храни от растителен и скотски генезис за проучване на качествените характерности на: готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност на храни, храни с хранителни искания, за съществуване на немлечни мазнини вложени в млечни артикули, всмукана вода в цели птичи трупове и разфасовки, и маслинови масла. За изпитване са взети 492 проби (при планувани 577 броя), като са открити общо 33 несъответствия във връзка с готварската сол, пчелен мед, енергийна стойност, немлечни мазнини вложени в млечни артикули, всмукана вода в цели трупове от птиче месо.
 istock istock
Въпреки че понижават плануваните проби спрямо 2021 година, се усилва броят на установените несъответствия спрямо миналата година. Нараства и техният дял от общия брой взети проби - до 13%, при 7% за 2021 година, показват от земеделското министерство.
По Националната стратегия за надзор на останки от пестициди в и върху храни е планувано проучването на общо 442 проби храни от скотски и неживотински генезис (растителен произход) и храни за кърмачета и за дребни деца, включително 6 проби от биологично произвеждане.

Иззеха от магазините стотици литри зехтин

През годината са изпълнени 130 броя или едвам 29,4% от общия брой планувани проби, като при осъществяване на програмата са открити 11 несъответстващи резултата. Неизпълнението на проекта се дължи на: прекратяване проучването на проби в ЦЛХИК по осъществяване на програмата, заради ангажираност на лабораторния потенциал с разбори за формалния граничен надзор (проби от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “) и неналичието на финансови средства за установяване на външни лаборатории за изпращане на проби по НПКОП 2022 година
 istock istock
Не е изпълнен проектът и при тестването на храни за ГМО. При контрола на генетично модифицирани храни през 2022 година е планувано вземането на 85 броя проби за лабораторно изпитване от първични материали, от храни подготвени за консумация, храни за кърмачета и дребни деца на соева и/или царевична основа, приспособено мляко, предопределено за кърмачета и от ориз и оризови артикули. От тях, взети и изследвани са общо 68 проби, като не са открити несъответстващи резултати. Планът не е изпълнен заради липса на финансиране за прилагане на услугите на външни лаборатории, прецизират от министерството.
 
За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКакво откри проучване за наличието на вафлите Какво откри инспекция в колбасите „ Бургас “ храни проучване проби ГМО .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР