Нерядко най-ранните прояви на кръвни, метаболитни, инфекциозни болести са тези

...
Нерядко най-ранните прояви на кръвни, метаболитни, инфекциозни болести са тези
Коментари Харесай

Отражението на заболяванията на вътрешните органи в устата ни


Нерядко най-ранните прояви на кръвни, метаболитни, инфекциозни заболявания са тези по лигавицата на устата.

Анемии
Болните с желязо-дефицитна анемия се оплакват най-често от сухота в устата и парене по езика. По-късно повърхността на езика се изглажда, а филиформените (нишковидни) папили на езика атрофират.

Оралните промени при пернициозната анемия могат да предхождат измененията в периферната кръв. Болните се оплакват още веднъж от парене на езика, а обективно се откриват недоразвитост на езичните папили и малиненочервен цвят на оралната лигавица. Повърхността на езика може да бъде лобирана и да има тип на „ калдъръмени камъни “. Нерядко се откриват ерозивни промени по лигавицата.
Левкози
При острите левкози се следи доста присъща и бързо разрастваща се хиперплазия на гингивата, която е оточна, хлабава и постоянно улцерирана (разязвена). Възможно е и развиването на изострен некротизиращ гингивит на Plaut-Vinsent. Може да има непринудено кървене от венците, а нерядко се откриват петехии, екхимози и язви.

При хроничните левкози признаците не са по този начин трагични, както при острите. Най-характерна демонстрация е кървенето, следвано от улцерациите.

При агранулоцитоза, лигавичните промени отразяват степента на понижения брой левкоцити. Наблюдава се изострен гингивит, множествени повърхностни ерозии, некротични язви с кръгла форма по букалната, палатиналната или фарингеалната лигавица. Покрити са с мръсни налепи, а болните постоянно са фебрилни.

Свързани публикации.. Възпалени венци по време на бременност 0 Вкусовите чувства и измененията в тях - сигнал за лекарска помощ? 0 5 болести с отражение върху денталното здраве 0 При проблеми със стомашно-чревния тракт
При продължителен хипетрофичен гастрит лигавицата на устата е сочна, езикът може да бъде обложен, а повърхността му да има тип на кадифе. Папилите са хипетрофирали.

При атрофичния гастрит след началната хиперемия, лигавицата последователно атрофира, повърхността на езика се изглажда, появяват се белези на глосита на Moller-Hunter, пародонтът също търпи промени.

При язвена болест постоянно се откриват промени, само че те не са по този начин характерни. Понякога езикът е обложен, а венците набъбват и кървят, появяват се промени във усета.

Малабсорционният синдром протича със сухота и недоразвитост на оралната лигавица. Езикът може да бъде изгладен и почервенял, а понякога-набразден.

Острите ентероколити протичат с десквамативни глосити, хроничните пък с обложен език и хейлит (възпаление на устните).

Заболяванията на черния дроб като хепатит, цироза нормално се съпътстват от някои неспецифични промени на оралната мукоза. Наблюдават се обложен език, хиперемия, дълбоки бразди по езика, рагади в ъглите на устните, недоразвитост и сухота в устата, кървене.

Хроничната бъбречна непълнота се характеризира с уремичен елиминационен гингивостоматит. Изразява се с уремичен мирис, бледа и суха лигавица, хеморагии, езикът е мощно почервенял и обложен.

Ендокринните болести постоянно имат отблясъци в устната празнина заради обстоятелството, че всички хормони оказват въздействие върху развиването и поддържането на оралните структури. Обаче единствено някои като естрогени, прогестерони, инсулин, адренокортикотропен хормон провокират промени по лигавицата на устната празнина. В това отношение най-голямо значение имат женските полови хормони.

Най-често се среща хиперпластичен гингивит към зъбите по време на пубертета, менструалния цикъл, бременността, менопаузата и постменопаузния интервал, а също и при използването на контрацептивни препарати.

Почти при всички бременни могат да се открият признаци на гингивално инфектиране, което се развива през 3тия месец и се усилва през 8мия месец на бременността. След раждането настава независимо намаляване на процеса.

По време на менопаузата и постменопаузния интервал се открива недоразвитост на слюнчените жлези, стоматит, глосит, гингивит. При девойки сред 12 и 15 годишна възраст се развива маргинален гингивит.

При акромегалия се уголемява долната челюст и оттова се развива прогнатия с разреждане на долните зъби и настъпване на дъвкателни разстройства. Езикът и устните са увеличени, по твърдото небце могат да се следят фиброзни промени.

Основните недоволства на болните от диабет са жадност и сухота в устата. Обективните промени са неспецифични и се дължат на промени в съдовите стени, понижение на слюнчената секреция и допустима насложена вторична зараза. Най-често се следят хронични гингивостоматити, глосити, язви и орална кандидоза. Езикът е повишен, оточен. Вкусовата сензитивност е нарушена, болните се оплакват от пареща болежка. Характерно е ранното появяване и тежко протичане на пародонтита с разлюляване и опадане на зъбите.

4448
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР