Приходите от здравен туризъм в Турция през 2023 г. възлизат

...
Приходите от здравен туризъм в Турция през 2023 г. възлизат
Коментари Харесай

Турция чупи рекорди по здравен туризъм

Приходите от здравен туризъм в Турция през 2023 година възлизат на 2,3 милиарда $, сочат данни на турското Министерство на търговията, представени от Българска телеграфна агенция. 1,4 млн. туристи са посетили страната през предходната година по системата на здравния туризъм.

Според данните 40 здравни заведения в 5 от най-големите окръзи на страната са сертифицирани с интернационална акредитация по системата на здравния туризъм.

По този индикатор Турция се подрежда на 7-о място в света.

Здравният туризъм е един от най-бързо разрастващите се браншове в света. Турция демонстрира забележителен прогрес в тази област. Постигнатото обаче до момента е под потенциала на страната, показват специалисти от Турската асоциация за пластична и естетична хирургия.

По думите на доктор Ебру Шен от асоциацията в страната са регистрирани 175 институции, работещи в бранша здравен туризъм.

“Броят на поръчките непрестанно се усилва, което е индикатор за известността и желанията в тази област. Вложените вложения за развиването на този тренд дават плодове “, споделя тя.

Към това се прибавя и поддръжката на турското министерство на търговията и на Министерството на културата и туризма за разпространение на достиженията в здравния бранш, вложенията в здравната инфраструктура и инсталация, както и за повишение на конкурентоспособността на интернационалните пазари посредством участия в интернационалните изложби, визити на делегации, откриване на районни поделения в страни, които изпращат забележителен брой туристи в Турция.

“Активизират се взаимните старания на ангажираните в бранша институции, с цел да се реализира увеличение на каузи на Турция от световния здравен туризъм. Целта е страната ни да се трансформира в международен център на здравния туризъм ”, обобщава доктор Ебру Шен.

По данни на Асоциацията на турските туристически организации (ТУРСАБ) Германия е преди всичко по броя на туристите, които посещават Турция по системата на здравния туризъм, следвана от Англия, Русия, Азербайджан. България, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово са измежду страните от Балканите, откъдето идват най-вече туристи за здравни услуги.

Основните браншове, които са желани за лекуване в Турция от задграничните пациенти, са гинекология, офталмология, здравна биохимия, обща хирургия, стоматология, ортопедия и травматология, инфекциозни заболявания. Пластичната хирургия и присаждането на коса също са доста търсени от чужденците.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР