Нереалистично е да смятаме, че раждаемостта може да подобри нерадостната

...
Нереалистично е да смятаме, че раждаемостта може да подобри нерадостната
Коментари Харесай

Мислите, че раждаемостта ще преодолее демографската криза? Грешите! БАН описа в 109 точки как да стане това

Нереалистично е да считаме, че раждаемостта може да усъвършенства нерадостната демографска картина. При най-оптимистичния след 20 година популацията на България ще бъде 6 750 000 души, а при най-песимистичния - 5 860 000, пресметна екип от Института за проучване на популацията и индивида при Българската академия. Учените от департамента му „ Демография “ през днешния ден показаха акценти от проучването си, предоставено им от държавното управление.

Техният съвет е напъните на държавниците ни да се насочат към връщането на напусналите България сънародници, тъй като точно те могат да окажат доста въздействие върху демографията у нас. И още: да се влага в развиването на високоефективни специалности, каквито да обвързваните с високите технологии, вместо страната да афишира, че туризмът или земеделието са ѝ приоритет. Защо да се насочим към високоефективните специалности? Защото в бъдеще малко трудоспособни ще би трябвало да изкарват парите за доста пенсионери, коментират учените.

И въпреки всичко, има и ограничения, свързани с раждаемостта, фамилията и пенсионерите, които биха могли да подобрят картината и след 20 година страната ни да е изпълнила най-оптимистичния сюжет.

Заплащане

Сега заплатите у нас са доста по-ниски от тези в Европейски Съюз. Разликата е към 6 пъти и на фона на свободното придвижване в Европейски Съюз, България явно губи най-квалифицираната си работна ръка.

Освен това страната има доста „ латентен “ капацитет, а точно хората, които не работят и не желаят да работят – 1/3 от трудоспособното население е отвън пазара, демонстрират данните. От тях 80% не желаят да се включат в него.

Държавата да насърчи капиталовата интензивност, предлага Българска академия на науките. Например като връща на общините частта от платените Данък добавена стойност и корпоративен налог от компаниите на техните територии, а парите да разрешат на локалните управляващи да осъществят капиталови планове с по-голям обсег, да подобрят инфраструктурата си и така нататък

Качеството на работната мощ у нас е по-високо от качестното на предлаганите работни места, установяват от Българска академия на науките. Казано по-просто: увеличението на заплатите и навременното им погашение биха свили каузи на гурбетчиите.

По-прецизно ориентирани обществени помощи – към понижаване на големите неравенства и действителна подгрепа за уязвимите – също би дала резултат, както и обезпечаването на обществена отбрана на младите експерти.

И когато приказваме за млади експерти – извънредно време е страната да вкара съответен най-малък приход, фамилно подоходно облагане и необлагаем най-малко – считат учените.

С цел повишение качеството на човешкия капитал, е добре страната да предизвиква образованието и образованието, в това число на възрастните и изключително на тези с ниско обучение. А те, съгласно Българска академия на науките, са били към 1 милион души към 2017 година

Семейни политики

Безплатни: учебници (каквито в този момент има до седми клас вкл.), медикаменти, храна в учебно заведение, прегледи за следене на бременността, извънкласни занимания по спорт, изкуства и непознати езици – всичко това предизвиква хората у нас да основават фамилии и деца, считат от Българска академия на науките.

Предложените от тях ограничения в тази област не се изчерпват с това: време е за нарастване на надбавките за раждане на дете и раждане на още едно в фамилията, а също и за основаване на условия, при които майките могат да работят с гъвкаво или понижено работно време, както и за подсигуряване на задоволително места в яслите и детските градини.

В тази връзка, въвеждането на системата „ парите следват детето “ да вземем за пример би била от помощ за родителите – в случай че те не могат да запишат детето, тъй като няма място, само че, за сметка на това, получават парите, с цел да подсигурят различна услуга (напр. гледачка вкъщи, наставнически кооператив, дневен център за почасови услуги), картината ще е напълно друга.

За да имат доверие на детегледачките, страната би трябвало да се погрижи за образованието им и лицензирането им – считат от Българска академия на науките, за които не е останал неусетен казусът с некачествената грижа в детските заведения поради незадоволителния личен състав и които оферират за това също да се намерения.

Друга мярка в помощ на родителите е да им се позволи да употребяват платения си отпуск за развъждане на малко дете не когато страната желае, а когато те решат до навършването му на 8 годинки.

Нещо, на което майки, които държат и на кариерата си, биха се зарадвали е в случай че работодателят не „ пропуща “ да им предлага и благоприятни условия за повишение на подготовка и през интервала, в който отглеждат детето си вкъщи.

Стареене, смъртност, качество на живот

Най-резкият спад на броя работещи у нас ще се случи към 2035 година, предвижда Българска академия на науките. Дотогава ограниченията, с които страната реши да „ избави ситуацията “, би трябвало да са проработили. В противоположен случай не ни чакат положителни дни, предизвестяват те.

Ето тук е мястото за насочване на държавните цели към развиването на високопроизводителни, високоефективни браншове. Казано по-просто: в случай че страната влага във високите технологии, в бъдеще малко хора в дейна възраст ще могат да изкарват прехраната, пенсиите на мнозина над 65 година Технологиите, също така, могат да облекчат доста живота на възрастните – в случай че занапред ги развием в тази посока.

Противно на тяхната логичност, неотдавна държавното управление разгласи туризма за приоритет. По този въпрос даже спазващите положителния звук учени през днешния ден обявиха, че „ това би трябвало да се промени радикално и да се търси стимулиране на други браншове “. Защо да вземем за пример държавното управление да не подтиква стартъп компании? Те не са изцяло удовлетворени и от листата на Министерството на образованието с предпочитани за стопанската система ни специалности, в които се влага допълнитено. Според тях концепцията като цяло е добра, само че в него би трябвало да попаднат други специалности, основни за една високотехнологична стопанска система. Повече просвета, повече предприемачество и обслужване потребностите на възрастните – по този начин биха формирали листата те с оглед бъдещето ни.

Миграции и национална еднаквост

Доц. Д-р Спас Ташев от Института твърди, че най-големите ни загуби са на хора сред 20 и 30 години, като поносим такива и във възрастта 15-20 година, както и до 35 година

„ Губим популацията с максимален трудов капацитет “, обобщи той.

А какви ограничения предлага той и екипа му?

Ако погледнем вътрешната миграция (обезлюдяването на дребни обитаеми места за сметка на няколко огромни центъра – в това число София, Пловдив, Бургас и др.) – е належащо страната да насърчи повишението на виталния стандарт в дребните обитаеми места. Да им обезпечи пътища, устойчива работа на място, тъй че хората да не са принудени да изоставен родния дом, единствено и единствено да не гладуват.

При външната миграция съответните решения биха били по-различни. Например признание на добитото в чужбина обучение на завръщащите се българи и заселилите се у нас чужденци. Реализиране на специфични стратегии за интеграция също не биха били непотребни. Например може да се основат районни центрове за интеграция, които да спомагат и за намиране на работа.

Българите в чужбина в този момент са най-големият вложител – признава и статистиката и регистрира Българска академия на науките. Те би трябвало да бъдат привлечени, само че не по-малко внимание е добре да се обърне и на историческите български общности зад граница, поучават учените. Признават, че в този момент няма изключително огромни настройки у тях да се заселват у нас. По-скоро желаят „ паспорт за Европейски Съюз “, не с цел да живеят в България – данните сочат, че единствено 5% от получилите българско поданство са се открили у нас. Останалите 95%, които „ не знаем къде са “, са капацитет – напълно не дребен, уверени са учените.

В рамките на плана " Мерки за превъзмогване на демографската рецесия в Република България " от Българска академия на науките са предложили 10 пакета с общо 109 ограничения. Те ще бъдат показани детайлно на конференция в София на следващия ден.

А ето и екипа, показал през днешния ден резултатите от плана: проф. доктор Антоанета Христова - началник на плана, проф. доктор Илона Томова - шеф на института и ръководител на Научния съвет, проф. д.ист.н. Щелиян Щерионов - началник на департамент „ Демография ”, проф. доктор Кремена Борисова-Маринова - началник секция, доцент доктор Елица Димитрова - началник секция, гл. ас. доктор Стоянка Черкезова - координатор на плана, гл. ас. доктор Спас Ташев, както и: проф. доктор Искра Белева- Институт за стопански изследвания-БАН, и доцент Мария Желязкова- Институт за проучване на обществата и знанието-БАН.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР