Неразбирателството за сливането на разузнаванията провокира конфликтната ситуация Потенциал за

...
Неразбирателството за сливането на разузнаванията провокира конфликтната ситуация Потенциал за
Коментари Харесай

ПП-ДБ натресоха на ГЕРБ Бойко Рашков за шеф на Комисията за контрол на службите в НС

Неразбирателството за сливането на разузнаванията предизвика конфликтната обстановка

Потенциал за сериозен скандал в ръководещото болшинство се заформя около неразбирателството за службите. Припомняме, че Атанас Атанасов от ПП-ДБ неотдавна изиска сливането на цивилното и военното разузнавания. Това провокира сериозни мнения в общественото пространство. Последва реакция и на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който разгласи, че не поддържа сливането на разследващите служби.

Като отговор днес Атанас Атанасов, който е съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ, като началник на Комисията за надзор над службите и СРС. Това е ротационен пост – групите в Народното събрание (НС) се редуват за председателството.

Интригата е, че единствено преди дни от ПП-ДБ предложиха любопитна промяна на позицията на Бойко Рашков. Той бе отдръпнат от парламентарната Комисия за предварителна защита на корупцията, с цел да се трансферира точно в Комисията за надзор над службите.

Сега с оставката на Атанасов тъкмо Рашков следва да стане ръководител на тази комисия до края на актуалната парламентарна сесия като квота на ПП-ДБ. Друг вид няма, тъй като в този орган на Народно събрание групите имат по единствено двама депутати.

Смяната на ръководителя обаче не става автоматизирано – тя следва да се гласоподава от пленарната зала, изясни пред „ Флагман “ депутат от ПП-ДБ. Той изкоментира импровизирано, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са дали авансово единодушие за сливането на двете разузнавания. След това обаче се отметнали. Затова и реакцията на Атанас Атанасов била разбираема. 

Комбинацията със промяната на Атанасов с Бойко Рашков обаче не било авансово планувана провокация от страна на ПП-ДБ. Любопитно е по какъв начин ГЕРБ ще реагират при гласуването.

Припомняме, че Рашков е отдавнашен душманин на Бойко Борисов . Настоящият народен представител от ПП-ДБ бе вътрешен министър предходната година, когато Борисов бе задържан. Движение за права и свободи също бяха в тежък спор с министър Рашков. Евентуалното бламиране на избора му в този момент за ръководител на Комисията за надзор на службите и СРС може да породи съществено напрежение в „ сглобката “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР