Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно

...
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно
Коментари Харесай

Как да се спасим от дехидратация

Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием задоволително вода. Преди години целесъобразният най-малко се състоеше от скромните 6 чаши (1,5 л) дневно, които последователно набъбнаха до 8 и към този момент застрашително клонят към 10. Подчертавам, че става дума за долна граница на поеманите течности, а горната витае някъде към неопределеното: „ Колкото повече, толкоз по-добре ”. Какво обаче да вършим, в случай че не сме жадни? Да се наливаме, настояват „ експертите ”. Но в действителност ли е здравословно това и за всички ни?

Всъщност всеки човек има своя лична норма, която зависи от голям брой фактори включително възрастта, пола, тежестта, метода на хранене и физическата интензивност. Затова е значимо да определим, какъв брой вода е нужна точно на нашия организъм, с цел да се предпазим от дехидратация, само че и да не изпадаме в другата прекаленост – банкет на прекалено количество течности, които нарушават водно-солевия баланс, натоварват бъбреците и сърцето.

Тегло. Смята се, че на всеки кг тегло организмът ни се нуждае от 30 мл. течности. Така за една 50 килограмова жена нужното количество е 1.5 литра, а за друга с тегло 80 кг. – 2,4 литра. Съществена разлика, нали? Затова за универсални рекомендации не трябва да приказваме. Но и тази формула е единствено ориентировъчна, защото като мазнините в тялото съдържат три пъти по-малко вода от останалите тъкани. В този смисъл цялостните и затлъстелите хора се нуждаят от по-малко течности на кг тегло от слабите.

Възраст и пол. Всички знaем, че човешкото тяло се състои най-вече от вода, само че процентът й зависи от възрастта и пола. Например, новородените съставляват 75 % вода, само че с израстването тя интензивно понижава, без значение от количеството на одобряваните течности. И по този начин, водното наличие в тялoто на към този момент порасналият мъж е 64%, а при младата жена 53%. Остаряването е обвързвано със все по-интензивна загуба на вода, която при при нежния пол пада даже под 46%. Това значи, че от най-вече вода, по отношение на тежестта си, се нуждаят децата и младите мъже.

Начин на хранене. Средно към 30% от нужната вода нашето тяло получава с храната. И въпреки всичко зависи, какво е менюто ни. Месото и модифицираните храни са небогати на вода и богати на натрий, по тази причина провокират мощна жадност. Същото се случва и при положение, че обичате щедро посолените ястия. Ако обаче хапвате най-вече сурова растителна храна, можете да си набавите над половината от нужните течности без да сте изпили и капка вода. Това е допустимо, тъй като болшинството плодове и зеленчуци съдържат сред 80 и 95% вода и оскъдни количества натрий. Затова вегетарианците и изключително суровоядците се нуждаят от доста по-малко вода от „ месоядните ”.

Потене и физическа интензивност. Жените имат повече потни жлези, само че мъжете се потят повече и надлежно губят доста повече вода. Причината за това е хормонална. Тестостеронът провокира щедро изпотяване, даже при малко изпитание и по-ниски температури. Затова физическите натоварвания, по които представителите на мощния обичат се увличат, могат да провокират дехидратация. Грешка е в тази ситуация обаче да изпиват огромно количество вода, тъй като се нарушава електролитния баланс на организма и има заплаха от т. н. водно отравяне. Затова след подготовка изпивайте не повече от половин литър вода – това количество е задоволително, с цел да се възстановят загубите от потта.

Признаци на дехидратация

● Жажда – най-очевидният, само че и най-пренебрегваният симптом. Доверете се на инстинктите си – те са най-хубавият консултант. Центърът на жаждата, които се намира в хипототаламусът се задейства незабавно, когато организмът ви стартира да губи вода.

● Тъмна урина. Ако урината ви има цвят на светла лимонада, организмът ви е добре хидратиран. Лека загуба на вода я трансформира в ябълков сок, а тъмните оттенъци, напомнящи на мощен чай, са към този момент сигнал за паника. Нужно е незабавно на дребни глътки да изпиете чаша вода. Единствено след ставане от сън този цвят може да се одобри за естествен.

● Сухите лигавици образно демонстрират, какво е положението на целия ни организъм.

Реално зад препоръките да консумираме огромни количества вода, даже когато не изпитваме жадност, не стоят никакви съществени научни проучвания. Но при по-внимателно взиране можем да открием „ великодушната ” ръка на огромните бутилиращи компании за минерална вода, които са спонсори на сходни начинания и надлежно имат интерес да пием от ден на ден и повече, даже в ущърб на личното си здраве.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР