Неправителствената организация Лекари без граници обвини полицията в България, Хърватия

...
Неправителствената организация Лекари без граници обвини полицията в България, Хърватия
Коментари Харесай

Лекари без граници: На българската граница бият и деца на мигранти

Неправителствената организация " Лекари без граници " упрекна полицията в България, Хърватия и Унгария в практикуване на принуждение против мигранти, най-много деца, опитващи се да влязат в Европа.
" Повече от година нашите доктори и медицински сестри не престават да чуват една и съща, повтаряща се история за младежи, които са бити, унижавани и нападани с кучета за това, че се пробват обезверено да продължат пътя си ", показва в изказване ръководителят на сръбския клон на организацията Стефат Моисен.
По думите му през първите шест месеца на тази година 92% от децата и младежите, които посещават центровете за психологично здраве на " Лекари без граници “ оповестяват за физическо принуждение от страна на граничните управляващи на България, Унгария и Хърватия. Той добави, че съвсем половината от децата показват като причинители българските чиновници на реда.
Стотици хиляди мигранти се пробваха да стигнат до Северна и Западна Европа през така наречен балкански маршрут, който беше затворен през 2016 година хиляди от тях останаха блокирани в Сърбия, само че все пак не престават да пробват да продължат пътуването си, съобщи БГНЕС.
Припомняме, че при започване на септември т.г. докладчикът за Турция при Европейския парламент Кати Пири внесе просторен сигнал в Еврокомисията, съдържащ данни за корупция измежду българските гранични управляващи на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".
В отчета на Кати Пири се твърди, че българските гранични служители на реда с напън и заплашване принуждават турските гастарбайтери , завръщащи се от Европа в Турция за летните отпуски, да заплащат подкупи. А отказващите са наказвани с 14-часов престой по дългите опашки, посочи тогава турската секция на BBC.
Кати Пири огласи за импортирания отчет в обществените мрежи и прикани европейските турци да алармират за всички проблеми при прекосяването на българо-турската граница, като посочи, че абсурдът влиза в „ Черната книга “, а отчетът – в дневния ред на Комисията. Освен това в отчета си тя напомня, че от 1 януари 2018 година София поема европредседателството.
Пири твърди, че България не е в положение да преодолее корупцията, макар, че за 10-годишното си участие в Европейски Съюз е получила милиони евро дотации точно за предварителна защита на корупцията по границите .
„ Наложително е с този проблем доста съществено да се заеме Европейската комисия, извънредно време е да се постави точката на всичко това, което продължава години наред. България е страна, която се готви да поеме европредседателството, а в това време погазва правата на турци с европейско поданство “, безапелационна е Пири.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР