Непознатото дете, едно от изключителните произведения на яркия артист Е.

...
Непознатото дете, едно от изключителните произведения на яркия артист Е.
Коментари Харесай

Откъс от "Непознатото дете" на Е.Т.А. Хофман

Непознатото дете ", едно от изключителните творби на яркия актьор Е. Т. А. Хофман, излиза за първи път за българската аудитория в музикален формат като част от поредицата " Музика в книга ", оповестиха от издателство " Ентусиаст ".

 Откъс от
© издателство
В рубриката " Четиво " " Детски Дневник " показва фрагмент от " Непознатото дете " от Е.Т.А. Хофман, възложен от издателство " Ентусиаст ".

Имаше едно време един аристократ на име Тадеус декор Бракел. Той живееше в селцето Бракелхайм, което бе наследил от умрелия си татко, остарелия господин Фон Бракел, и затова бе негов притежател. Четиримата селяни, които с изключение на него живееха в селцето, го назоваха " милостивия стопанин ", въпреки и той като тях да ходеше с простичко сресана коса и единствено в неделен ден, когато с жена си и двете си дечица, именувани Феликс и Кристина, потегляше за прилежащото огромно село да се черкуват, наместо грубото си сетре, което носеше нормално, обличаше изтънчено зелено сако и алена жилетка със златни ширити, която му стоеше доста добре. Запиташе ли някой четиримата селяни по какъв начин се стига до господин Фон Бракел, те постоянно отговаряха: – Все напряко през селото по хълма нагоре, където са брезите, там се намира замъкът на милостивия стопанин!

 Откъс от
© издателство

Е, всеки знае, че един палат би трябвало да е огромна, висока сграда с доста прозорци и порти, пък и с кули и лъскави ветропоказатели, само че на хълма с брезите нямаше нищо сходно: там стоеше единствено една ниска къщичка с няколко дребни прозореца, която надали можеше да бъде съзряна, преди да си застанал тъкмо пред нея. Но в случай че човек внезапно се изправи пред високата врата на някой огромен палат и облъхнат от струящия от вътрешността му леденостуден въздух, и оглеждан от мъртвешките очи на странните каменни изображения, облегнати като страховити стражи о зида, изгуби всяко предпочитание да влезе в него и избра да му обърне тил, то пред къщурката на господин Тадеус декор Бракел напълно не беше по този начин. И в случай че още в горичката красивите стройни брези помахваха приветливо с разлистилите се свои протегнати като за привет ръце и в случай че те с радостно ромолене и вибриране нашепваха: " Добре пристигнал, добре пристигнал измежду нас! ", то пред самата къщичка сякаш нежни гласове призоваваха от светналите като огледала прозорци и навсякъде от тъмната шума на дебелата лозница, която покриваше стените до покрива, сладкогласно: " Заповядай, влез, драги морни страннико, тук е толкоз хубаво и уютно! ". Това потвърждаваха и радостно цвъртящите лястовици, долитащи до гнездата си и още веднъж отлитащи, а от комина остарелият достоен щъркел поглеждаше съществено и мъдро надолу и като че ли споделяше: " Вече не една година пребивавам тук през лятото и по-добро място за пребиваване няма на земята.

Ако можех да надвия вроденото ми предпочитание да пътувам и в случай че през зимата тук не беше толкоз студено, а дървата толкоз скъпи, в никакъв случай нямаше да помръдна отсам ". Така прелъстителен и прелестен, въпреки и не напълно палат, бе домът на господин Фон Бракел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР