Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което

...
Неосъществен достатъчен контрол на различни нива е основното нещо, което
Коментари Харесай

Проверката на „Медицински надзор“: Недостатъчен контрол на различни нива е довел до размяната на бебета в „Шейново“

Неосъществен задоволителен надзор на разнообразни равнища е главното нещо, което е довело до размяната на бебетата в „ Шейново “, сподели на брифинг пред медиите изпълнителният шеф на Агенция „ Медицински контрол “ проф. доктор Росен Коларов.

„ Някъде не е открит задоволителен надзор, макар че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която поставя гривничките, неонатологът, който управлява процеса, когато се дават на майката, гривничките отново би трябвало да бъдат съпоставени, при изписване на децата е наложителна сверката на номерата. Някъде на финала не е тествана тази сличаване. Безспорно има и човешка неточност “, сподели проф. доктор Росен Коларов.

В констативния протокол с резултатите от осъществената инспекция са отразени пропуски, грешки и неспазване на някои условия в нормативната уредба, заради което ще бъдат формирани актове за административни нарушавания.

Дадени са и наложителни наставления. Констативният протокол ще бъде изпратен и до проверяващите органи, където също върви инспекция по случая.

„ Всичко това, което забележим, повярвайте ми, няма да бъде спестено “, безапелационен е проф. Коларов.

Започва инспекция на всички акушеро-гинекологични отделения в страната, които са над 130, с цел да не се позволяват сходни нарушавания. Ще се вкара и рискбазиран контрол – ще се оценят тези рискови моменти, които с значими, с цел да се предотвратяват сходни дейности.

Медицински контрол са ревизирали здравната документи, само че проверяващите органи би трябвало да открият тъкмо по какъв начин е станала размяната.

Проверката на Медицински контрол е направена сред 21. 12.2022 и 4.01.2023 година. Констативният протокол е връчен на лечебното заведение и възложен на министъра на опазването на здравето. Пратено е и писмо до Агенция за протекция на детето.

По-рано през днешния ден шефът на болница „ Шейново “ доктор Румен Велев съобщи, че се обмислят нови механизми за надзор. От болничното заведение изследват дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматизирано генерира специфични гривни с баркодове. По този метод ще се изключи опцията от субективна неточност.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР