Неочаквано силната победа на противоречивия, твърдо десен политик Герт Вилдерс

...
Неочаквано силната победа на противоречивия, твърдо десен политик Герт Вилдерс
Коментари Харесай

BBC: Победата на Герт Вилдерс на изборите в Холандия плаши Европа

Неочаквано мощната победа на спорния, твърдо десен политик Герт Вилдерс на общите избори в сряда в Холандия подпали интернационалните заглавия. Десни националисти от цяла Европа побързаха да поздравят популисткия политик, от време на време именуван холандския Тръмп - частично поради боядисаната му прическа, сходна на буфан, и частично поради фамозната му огнена изразителност. Това се твърди в материал на Британската социална медия BBC.

Публично изразените възгледи на Герт Вилдерс - в това число свързването на мюсюлманската имиграция с тероризма и призоваването за възбрана на джамиите и Корана - са толкоз провокативни, че той е под строга полицейска отбрана от 2004 година

Вилдерс беше наказан за подбудителство към дискриминация, само че по-късно оневинен, и му беше отказано влизане в Обединеното кралство през 2009 година

Но крайната десница в Европа счита, че възгледите им са станали по-масови.

" Ветровете на смяната са тук! " разгласи министър председателят на Унгария Виктор Орбан, откакто видя резултатите от изборите в Холандия. Той, сходно на Герт Вилдерс, е огромен по антиимиграционни тематики, както и по критикуващия Брюксел евроскептицизъм.

Крайнодесният водач на фламандската самостоятелност Том Ван Грикен, който се надява на избирателен пробив в Белгия, сходен на Герт Вилдерс в Холандия, побърза да заключи: „ Партии като нашата са на път в цяла Европа “.

И по този начин, какво влияние можем да чакаме освен върху холандската, само че и (и това кара еврократите много обезпокоително да крачат из залите по време на писането) върху по-широката европейска политика?

Дали триумфът на Герт Вилдерс е толкоз явен, колкото наподобява?

Всъщност даже самият човек не очакваше да завоюва толкоз доста депутатски места. Можете да видите танца му на сюрпризирана приятност във видеоклип в обществените медии, на който той гледа по какъв начин резултатите идват в сряда.

Съобщава се, че екипът на Вилдерс е наел единствено стая, която да употребява като партиен щаб за изборната нощ три дни преди този момент. Неговата Партия на свободата набъбна в социологическите изследвания доста късно в акцията.

Това, което наподобява е привлякло холандските гласоподаватели, е комбинация от:

Фокусът на Вилдерс върху ограничението на имиграцията, битката с жилищната рецесия в Холандия и подобряването на здравните услуги. Той смекчи антимюсюлманската си изразителност с наближаването на изборите
Отличното му показване в телевизионни диспути спрямо неговите противници.
Основните политически партии също сложиха имиграцията в центъра на своите акции. Това наподобява е предиздвикало доста холандски гласоподаватели да заключат, че могат да гласоподават и за „ оригинала “. Геерт Вилдерс евентуално е провеждал най-дългата и най-шумната акция за миграцията на политическата сцена в Холандия.
Един от противниците му също оказа помощ на Вилдерс да реализира триумф, въпреки и несъзнателно.

Дилан Йесилгьоз-Зегериус, водачът на дясноцентристката VVD, отвори вратата по време на акцията си за влизане в коалиция с Вилдерс. Това оказа помощ за намаляване на екстремисткия имидж на неговата партия. Дотогава холандският политически мейнстрийм изключваше концепцията за ръководство с Вилдерс заради естеството на неговата политика.

И какво значи всичко това за Европа?

Герт Вилдерс може да е водач на най-голямата парламентарна партия в Холандия, само че той няма задоволително места, с цел да сформира държавно управление самичък. Предстоят седмици на политическа търговия.

Г-н Вилдерс призна, че ще би трябвало да направи компромис с някои от своите политики, с цел да откри политически сътрудници. И в този миг не е несъмнено, че Герт Вилдерс ще бъде идващият министър председател на страната му.

Ако е по този начин, срещите на върха на водачите на Европейски Съюз може да станат по-напрегнати и разногласни - заради редица аргументи.

Г-н Вилдерс води упорита акция за изваждането на Холандия от Европейски Съюз. Въпреки че намерено признава, че концепцията не е известна измежду множеството холандски гласоподаватели, той по този начин или другояче може да упорства за референдум за „ Нексит “ (излизането на Холандия от ЕС).

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че не е обезпокоена. " Разчиташе " на Холандия (член-основател на ЕС) да продължи да " мощно взе участие " в делата на блока, сподели представителят Ерик Мамер.

Но Брюксел е - и би трябвало да бъде - угрижен за единството на Европейски Съюз да поддържа Украйна, защото месеците текат след пълномащабното навлизане на Русия.

Тази поддръжка е скъпа.

Подобно на водачите на членки на Европейски Съюз Унгария и Словакия, Вилдерс е срещу изпращането на повече военна помощ на Киев.

Герт Вилдерс споделя, че желае да сложи Холандия на първо място; да " върне Холандия на холандците ". Подобен рефрен на Make America Great Again на Доналд Тръмп или на вика на италианския министър председател Джорджия Мелони „ Италия и италианците преди всичко! “

Той ще се причисли към хор от гласове на масата на водачите, в това число госпожа Мелони, заемаща твърда позиция във връзка с политиките на Европейски Съюз за миграция и леговище. Г-н Вилдерс приказва за „ миграционно цунами “.

Но считам, че би било прекомерно опростено да се заключи, че изборният триумф на Герт Вилдерс демонстрира крайнодесни, твърдодесни, носталгични националисти, популистки партии - има толкоз доста етикети и това не е еднопосочно за всички спор - " завладяват Европа ", както допускат някои коментатори.

Полската партия " Право и правдивост " преди малко загуби общи избори. Испанската партия Vox не съумя да се показа съвсем по този начин добре, както беше планувано на летните избори в Испания. В Холандия взаимният билет сред лейбъристите и зелените се показа добре.

Но миграцията, миграцията, миграцията плюс разноските за живот - съвсем откъдето и да погледнете в Европа - са съществени цели за гласоподавателите.

Във Франция партията на Марин Льо Пен Национално обединяване се показа мощно на парламентарните избори. Германската крайнодясна AfD непрекъснато е на второ, а от време на време и преди всичко в изследванията на публичното мнение. Австрийската Партия на свободата също е жизнерадостна.

Тези партии излагат мощно и ясно своята антиимиграционна позиция. Дори и да не влязат в държавното управление, те основават политически напън и тласкат тези, които се считат за по-основни партии (като немските социалдемократи в държавното управление или партията на Възраждането на Еманюел Макрон) по-надясно по въпросите на имиграцията и сигурността.

Това е модел, който виждате в цяла Европа.

Европейската комисия би постъпила добре, в случай че не наподобява прекомерно пренебрежителна към Герт Вилдерс и какво ни споделя изборният му триумф за политическите ветрове, които духат в Европа.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР