Неочакваната промяната в програмата на БНТ, с която не бе

...
Неочакваната промяната в програмата на БНТ, с която не бе
Коментари Харесай

Неизлъчен филм за Кървавата Коледа предизвика гневна вълна и искане за оставка

Неочакваната смяната в програмата на Българска национална телевизия, с която не бе излъчен документалният филм " Само тъй като бяха българи " (1999 г.) на Милена Милотинова за Кървавата неделя - 7 януари 1945 година стана обект на рецензии в обществените мрежи, до искане на оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и апели за митинг пред Българска национална телевизия.

От Българска национална телевизия настояват, че няма драма. Документалният филм за " Само тъй като бяха българи " не е " паднал " и той ще бъде излъчен на 31 януари, в понеделник. Оттам означават, че лентата към този момент е предавана в каналите на Българска национална телевизия и може да бъде забелязан

Предвижда се и последващо предаване " История.бг " на Българска национална телевизия също да бъде отдадено на тематиката Македония и Гоце Делчев. Очаква се медията да пусне информация с програмната си скица, която в допълнение, ще разгласява по отношение на кино лентата. До дни се чака да излязат с преслист до медиите.

Филмът, който разкрива гоненията на българите в Македония по времето на Тито, трябваше да се излъчи в 22 часа нощес като част от ежеседмичната поредност на Българска национална телевизия за " Западните Балкани ". Миналата седмица бе показан кино лентата на Весела Смилец " Орисията Македония ", а преди този момент " Македония - пет описа за Европа " на Костадин Филипов. Зрителите на Българска национална телевизия обаче останаха сюрпризирани, тъй като не можаха да видят " Само тъй като бяха българи ". Вместо това малкия екран пусна друга лента - за тенерал Вазов, макар че течеше скрол на екрана за кино лентата на Милена Милотинова за Кървата неделя.

Мнозина свързаха у нас непредвидената подмяната с висшочайшката аудиенция от Скопие у нас и ускори тяхното неодобрение, а македонските медии означиха това като " "

" Дипломация, обикновено... Подменен е филмът в 22 ч по Българска национална телевизия: трябваше да е - филм за - януари 1945 на Милена Милотинова. Масови преследвания, разстрели, скалъпени процеси против хора с българско съзнание във Вардарска Македония. Десетки години по-късно тези страници отвъд към момента не са отворени и прочетени като хората и бог знае (ама освен той) в чий интерес е гробовното безмълвие! ", написа в пост във Facebook някогашният министър на културата и историк Петър Стоянович.

Подмяната на кино лентата изненада и проф. Ана Кочева, която показа, че нощес даже качила на стената си във Facebook известието за лъчение на кино лентата на Милена Милотинова.

" Повече от половин ден към този момент ми се постанова да давам отговор на въпрос, към който въобще нямам директно отношение. В неделя чух със личните си уши в изявление по Българска национална телевизия от генералния й шеф, а през вчерашния ден видях със личните си очи и в програмата на Българска национална телевизия, че вечерта ще бъде излъчен филмът " Само тъй като бяха българи ", сподели проф. Ана Кочева пред Diг.bg.

Тя напомни, че тази година се навършват 77-години от тези събития, които слагат началото на нечовечен политически гнет в тогавашната Социалистическа република Македония, част от СФРЮ:

" Ликвидирани и измъчвани са без съд и присъда хора с изявено българско съзнание. По разпореждане на Тито са убити хиляди българи, описите са готови от Лазар Колишевски с една-едничка цел - да се изтрие българското съзнание и да се форсира процесът на македонизация на популацията. Българи са изселвани, гонени, преследвани, изпращани в концлагерите на Титова Югославия. Тези рани още са отворени, фамилиите помнят, в РСМ обаче сходни обстоятелства или комфортно се премълчават или непосредствено се подминават . Та, на тези събития е отдаден филмът и всеки, който не е чувал за тях, щеше да попълни празнините. Обаче, за моя, а и освен, огромна изненада филмът " падна ", а повода за това потъна в гробовно безмълвие. Не, че не умеем да гадаем, само че точно, с цел да не се упражняваме в сходен спорт, ми се коства редно да разберем има ли някакво пояснение от страна на Българска национална телевизия. В противоположен случай бихме позволили, че това е самобитен поклон към пребиваващата в София делегация на РСМ. Чета в този момент, че там били удовлетворени от този факт и го дефинират като някаква победа?! Така и не схванаха, че оттук границата никой не води война с тях, че " войната " е само в личните им глави, че тя е зачената извън и те са просто нейни жертви. Само, тъй като бяха българи! "

На своой ред от Вътрешна македонска революционна организация желаеха оставка.

" Искаме оставката на министъра културата поради спрения филм за Кървавата Коледа в Македония. Недопустимо е политическа интервенция в програмата на Българска национална телевизия в 21-ви век ", обявиха от Националния юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация поради мистериозната замяна на кино лентата. Той беше разгласен, рекламиран и сменен, оповестиха от пресцентъра на партията и попитаха: " Защо? "

Според Вътрешна македонска революционна организация младежи това е " следващото невиждано потъпкване на свободата на българските медии " и " обект на грозно посягане беше не коя да е телевизия, а националната телевизия ".

" Все още не е ясно за какво лентата, която демонстрира историческите насилия над българите в Македония, не беше излъчена, само че медии в България и в Република Северна Македония настояват, че е по предписание на държавното управление, с цел да не се разтълкува като провокация по отношение на гостите ни от Скопие. Нещо повече - в редица медии в Македония това беше изтълкувано като: " ". И за това тълкуване има много аргументи, като авансово оповестената в Телевизионните гайдове стратегия, съгласно която тъкмо този филм ще се излъчи в 22.00 ч. Нещо, което беше обществено оповестено и от Генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " на 23 януари (неделя) ", показват от ВМРО-младежи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР