Необичайният хирургически робот има размери колкото топка за тенис(снимка: Harvard

...
Необичайният хирургически робот има размери колкото топка за тенис(снимка: Harvard
Коментари Харесай

Миниатюрен робот се изявява като хирург


Необичайният хирургически робот има размери колкото топка за тенис
(снимка: Harvard University)

И нженери от Харвард и Sony сътвориха дребен робот, който е в положение да прави комплицирани интервенции на очите. Разработчиците са били въодушевени от изкуството на оригами.

В последните няколко години хирургическите роботи намират своето място в операционните зали и като се изключи че оказват помощ на хирурзите и лекарите, те могат да бъдат следени отдалечено, което способства за разпространение на така наречен „ телехирургия ”.

Но нормално роботите-хирурзи са скъпи и доста огромни, тъй че от време на време могат да заемат цяла стая. Иновативната разработка на Харвард и Sony съставлява забавна опция.

Миниатюрният робот-хирург има размери на тенис топка и тежи не повече от монета. Той към този момент е тестван при интервенции (все още не върху хора), в това число в доста комплицирана интервенция за канюлиране на вена на ретината, което потвърждава необятните му благоприятни условия и невероятна акуратност.
още по тематиката
Както се чака от сходен медицински апарат, лекарите могат да управляват робота отдалечено, излиза наяве от обява за новаторската разработка на Харвард в TechXplore.

За да основат робот с толкоз дребен размер, откривателите са употребявали специфична Pop-Up MEMS технология, която се състои в утайване на материали един върху различен и последващото им свързване. Накрая се изрязват с лазер по характерен образец, който разрешава на мечтаната триизмерна форма да „ плава ” като в детска брошура с картинки.

Този способ доста опростява производството освен на сходни роботизирани структури, само че и на други структури, които нормално се вършат ръчно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР