Необходимо е изработване на национален антираков план, защото пандемията постави

...
Необходимо е изработване на национален антираков план, защото пандемията постави
Коментари Харесай

За повече инвестиции и равен достъп до иновациите



Необходимо е разработване на народен антираков проект , тъй като пандемията сложи нови провокации, свързани с увеличени разноски по лекуването на хроничните обществено значими болести. Сред тях главно място заемат онкозаболяванията, чиято предварителна защита, ранна диагностика и дейно лекуване са във фокуса на европейския План за рака. Според него без начертаните ограничения, до 2035 година се чака с 24% увеличена смъртност от онкозаболявания в Европейския съюз.

Около тези заключения се сплотиха участниците в Седмата онлайн годишна конференция „ Иновации и положителни практики в здравния бранш ".

Според доктор Николай Брънзалов, заместител - ръководител на Българския лекарски съюз епидемията ние е посочила, че не можем да изоставаме в развиването на нововъведенията. Той разгласи, че БЛС ще цифровизира регистъра на лекарит е в България, който ще може да бъде интегриран в бъдещата национална здравна осведомителна система. С самодейността „ Заедно за повече здраве “ ще изпратят до бъдещите ръководещи няколко съществени условия: за надпартиен коненсус за развиване на опазването на здравето през идващите 5 година, България би трябвало да догони останалите страни в Европейски Съюз във връзка с обществените вложения за здраве и те от 4,2% за станат 8% от Брутният вътрешен продукт , или от 6 милиарда лева на 10 милиарда лева

Проф. Асена Сербезова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз, акцентира, че дигитализацията на здравния бранш би трябвало да протече в услуга на медицинските експерти . По думите и нужни са повече вложения, само че като се ползва и по-добър надзор.

Според Наталия Маева, ръководител на Управителния съвет на Националната пациентска организация, поради голямото претоварване на здравната система поради епидемията от Covid-19, пациентите с хронични болести имат усложнен достъп до диагностика и лекуване . По думите на Маева пандемията ни застига, преди нашата здравна система да може да дава отдалечени услуги.

 Българска телеграфна агенция

Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании се причисли към апела политиците да загърбят разликите и да се обединят върху общите цели за опазването на здравето .

Проф. доктор Асен Дудов, шеф на Клиниката по здравна онкология към " Аджибадем Сити клиник и ръководител на Българското онкологично научно сдружение съобщи, че доближава „ торнадо от пациенти с незаразни хронични социалнозначими болести , каквито са онкологичните. Торнадото ще изисква грамаден финансов запас “, споделя проф. Дудов.

Деян Денев добави, че честотата на онкозаболяванията се покачва в международен мащаб, само че смъртността понижава, което демонстрира, че медицината реализира по-добри резултати през днешния ден. Според него у нас има доста нарастване на новите ракови случаи. В 3 от 5 случая във връзка с честотата това е обвързвано с възраст над 50 година и наклонността е поради застаряването на популацията. Напредъкът в диагностицирането и лекуването на рака постоянно го трансформира в хронично заболяване. Иновациите би трябвало да съществуват, само че и пациентите да имат добър достъп до тя х. 42% от всички случаи на рак могат да се предотвратят, уточни още Денев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР