Необходимо е да се говори за истинските аргументи и критерии,

...
Необходимо е да се говори за истинските аргументи и критерии,
Коментари Харесай

Пендаровски за българската позиция: Да гледаме към настоящето, не към историята

Необходимо е да се приказва за същинските причини и критерии , които Северна Македония е изпълнила, с цел да се причисли към Европейския Съюз (ЕС), а не да се разискват 19-ти или 20-ти век.

Това съобщи македонският президент Стево Пендаровски в изявление за " Евронюз ", представено от МКД.

В него той преглежда разликите в договарянията с Гърция и България , както и компликациите, които Скопие среща по пътя към участието.

" Българските претенции са доста по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците в никакъв случай не са поставяли под въпрос нашия етнически генезис. Никога не са казвали " ти не си македонец ". В обстановката с Гърция дадохме опция, в случай че хората желаят да се разпознават като етнически македонци, да могат да го създадат. Ако някои хора в Гърция през днешния ден споделят, че са македонци, то те оспорват самоличността на македонците и това е огромният проблем ", сподели Пендаровски.

Според него, България показва позицията на българското общество вследствие на дългогодишната позиция на българските политици и историци , датираща от времето на комунизма.

" След Втората международна война, изключително през 50-те и 60-те години на предишния век, за Македония се приказва като за измислена нация, знамение, основано с указа на Тито. Така че в действителност мисля, че българските политици, както и елементарните жители, гледат на македонците като на етнически българи или най-малко имат вяра, че сме били такива до края на Втората международна война. Що се отнася до македонския език, който е прочут и приет в целия свят, той беше смятам просто за акцент на българския, сподели Пендаровски.
 Евроинтеграцията на РСМ е пленник на България, неудовлетворен Ковачевски
Евроинтеграцията на РСМ е пленник на България, неудовлетворен Ковачевски

Македонският министър председател дефинира обстановката като " класическо изнудване "

Пендаровски прибавя, че към този момент вижда основна смяна в държанието на България. Въпреки всички събития на европейския континент с съветската инвазия в Украйна и всички геополитически претекстове, които слагат под подозрение концепцията за обединена Европа, Пендаровски показва, че българската позиция към момента е сложна и не се следят обилни промени в очакване на решението на Брюксел, което чакаме до края на юни.

" Но в случай че питате мен, ще оценя възможностите ни за началото на договарянията, най-сетне след 17 години, в които сме претендент, на по-малко от 50 % ", заключи президентът Пендаровски.

Относно включването на българското малцинство в Конституцията на Република Македония Пендаровски споделя, че това е едно от дребното неща, които сплотяват ръководещите и опозиционните партии.

" Това е една от тематиките, по които всички партии в Народното събрание са единомислещи. Защо да не включим българите в нашата конституция. Но желаеме това да бъде обвързано със период, желаеме гаранция, че това е последното искане от българска страна , за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония.

В противоположен случай всеки месец или всяка година ще би трябвало да продължаваме да убеждаваме нашите жители да трансформират нещо, било то нашата Конституция, закони или нещо друго. Можем да създадем това, само че къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тематика ", сподели президентът.

Запитан за отделянето на Албания за започване на договарянията с Европейски Съюз, Пендаровски сподели, че в случай че Тирана извърши всички предпоставки, а в това време към момента няма зелена светлина от България, напълно обикновено е ползите на жителите ѝ да бъдат сложени преди всичко.
 Генчовска за РСМ: Загубихме към този момент 5 месеца в изявленията
Генчовска за РСМ: Загубихме към този момент 5 месеца в изявленията

Просто чакаме РСМ да извърши договора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР