Необходими ли са промени в практиките на общопрактикуващите лекари?Предлаганите идеи

...
Необходими ли са промени в практиките на общопрактикуващите лекари?Предлаганите идеи
Коментари Харесай

Джипито е необходимо, пациентът не може сам да избере точния специалист



Необходими ли са промени в практиките на общопрактикуващите лекари?

Предлаганите хрумвания включват „ отвързването “ на пациента от уговорката да посещава тъкмо избран общопрактикуващ доктор и освобождението му въпреки това да употребява услугите на разнообразни експерти по обща медицина. Това да стане след внедряването на цялостното електронно пациентско досие, което изготвят точно персоналните лекари.

Темата разяснява в “Нашият ден “ доктор Гергана Николова , общопрактикуващ доктор и член на УС на БЛС:

“Няма по какъв начин да се промени системата, която е в цяла Европа, където има общопрактикуващ доктор, който е надзирател на портата и би трябвало да реализира регулацията. Пациентът няма медицински знания и не може да реши какво му се постанова като консултация със експерт .

Когато се прави една промяна, би трябвало да се знае какво ще се случва и по какъв метод и по какъв начин това ще се отрази на достъпа на пациенти.

Най-малко бихме могли да зададем въпроса – направленията, които сега при нас са като регулативен стандарт, в досието на пациента ли ще бъдат и какъв брой права ще има той. В момента лавираме по някакъв метод, само че приблизително годишно за едни пациент се пада даже не цяло направление.

Има поръчка за смяна, само че една система би трябвало да се надгражда. В никакъв случай, изключително сега, в който излизаме от пандемията, където системата беше безпределно натоварена, когато бежанският поток още веднъж усилва натиска върху нея, не би трябвало да тръгваме да вършим революционни промени.

Електронното опазване на здравето нищо не трансформира . Това, че някой ще има достъп до вашето електронно досие, имам пациенти, които познавам от 30 година, това знание не би могло да се замести от прочитането на едно досие. Това са особени връзки сред лекари и пациент, изграждани с години.

В отдалечените региони, където един доктор обслужва девет обитаеми места, това че един човек може да посети експерта, който желае, е добре, само че той няма къде да отиде, тъй като в тези девет селца това е лекарят.

Днес е планувана среща, която ще се организира сред представители на БЛС и представители на Здравната комисия в Народното събрание, тъй като нещата, които са декларирани не са написани на никое място като съответни оферти. Още повече, че бихме желали да забележим това нещо минимум като финансова рамка. “

Чуйте цялостния диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР