Нека показваме християнската любов с делата си - не само

...
Нека показваме християнската любов с делата си - не само
Коментари Харесай

Патриарх Неофит с послание на Рождество: Нека показваме християнската любов с делата си

Нека демонстрираме християнската обич с делата си - освен в този блажен ден, само че и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и дейностите ни непрекъснато да бъдат ориентирани към всички тези към нас, които са в потребност или в неволя, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдалчество! Само тогава ще можем същински и почтено да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла наслада да честваме този свят празник. Това се споделя в патриаршеското и синодално рождественско обръщение, прочетено от църковния амвон на Рождество Христово.
Още по темата
Пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова вяра за бъдещето да се поздравим с Новолетието, още веднъж означаваме единственото същински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Иисус Христос, показват патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на Българската православна черква в посланието си за празника.

Божият Син пристигна в нашия свят безшумно и с божествено примирение, беше посрещнат не с искра и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: " Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ " (Лука. 2:11). На това примирение Той ни учи и до през днешния ден (вж. Мат. 11:29), се споделя в рождественското обръщение.

В него се напомня най-важната Негова заповед към нас, която би трябвало да съблюдаваме с най-голямо старание, тъй като в нейното спазване реализираме и най-високото богоподражателство, на което сме способни - " Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго " (Йоан. 13:34).

В посланието се отбелязва, че тази християнска обич има най-различни изражения, а човешкото страдалчество и болката са на всички места към нас, заобикалят ни от всички страни и настоятелно ни приканват към това съчувствие и състрадание, което пръв ни сподели Богочовекът Христос.

Отправя се апел " да не се грижим единствено за личното си благоденствие, само че да обърнем поглед към индивида до нас, към неговото страдалчество, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всеки път пред очи дивното Божие състрадание към нас, да му подражаваме съгласно силите си ".

Патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички рожби на светата ни Църква, в рамките на Родината ни и надалеч от нея, благопожелавайки здраво здраве, мир и берекет от Господа. " Любовта и милостта на Родилия се през днешния ден Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово! ", приключва патриаршеското и синодално обръщение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР