Нека общината отговори защо за терена има издадени документи, които

...
Нека общината отговори защо за терена има издадени документи, които
Коментари Харесай

Проговори адв. Иван Демерджиев: Солак не продава имота си...

Нека общината отговори за какво за терена има издадени документи, които плануват сложно застрояване.

" Категорично не сме внасяли оферта за продажба на терена с повърхност 16 дка до хотел " Санкт Петербург " в общината. Нито сме желали за него 15 милиона лв., както се спекулира в медиите ", това твърди юрист Иван Демерджиев. Той съставлява сдружението на Байрам Солак „ Парадайс Гардънс Резиденс " -собственик на въпросния терен, към който трети месец се вихрят бурни диспути. Частният парцел от 16 дка зад хотел „ Санкт Петербург " провокира неодобрение измежду пловдивчани, които упорстват, че мястото би трябвало да остане парк. Спорът стигна даже до премиера Бойко Борисов, който точно на Гергьовден пристигна персонално да успокои протестиращите.

По проблема с проблематичния терен за първи път реши да вземе отношение и атакуваната страна - вложителят. „ Това, което сме показали в Община Пловдив, е само действителната пазарна оценка на парцела. Направихме го в отговор на спекулациите, че парцелът коства към 4 млн. лв. - тази цена е мощно занижена - изясни юрист Демерджиев. - Реалната му оценката е 14 218 500 лева, т.е. тя даже е по-близо до 14 млн. лева, в сравнение с до тиражираните в медиите на база на изказвания на кмета на Община Пловдив 15 млн. лв.. "

Адвокатът, който съставлява Солак, твърди, че въпросният терен не може да се квалифицира като парк. „ На това място няма и в никакъв случай не е имало парк, нито отреждане за подобен. Затова е нелогично да се твърди, че паркът би трябвало да се резервира ", безапелационен е юристът. " Той сподели сателитни фотоси от предишни години на частния парцел, от които се вижда, че дърветата в него могат да се преброят на пръсти. Останалото е саморасляци. „ За да има парк по смисъла на закона, първо се прави план за него. Засаждат се подбрани и култивирани дървесни типове. Тук се виждат само саморастящи дървета и шубраци, които не съставляват парково озеленяване. " По отношение на така наречен " противозаконна сеч " юристът е безапелационен - изрязвайки част от дърветата в парцела, вложителят прецизно е спазил напътствията на общинската администрация.

И прецизира, че клиентът му Байрам Солак напълно деликатно е ревизирал парцела, преди да го закупи. Запознал се е с всички налични документи. Включително е направил и персонална инспекция в общинската администрация и е схванал какво е предназначението му. При инспекцията в Община Пловдив му е отговорено, че това е урегулиран аграрен парцел за „ публично обслужване " от 1965 година, като преди този момент е бил предназначен за поликлиника. Главният проектант на град Пловдив, както и други негови сътрудници са удостоверили, че в парцела може да се осъществя строителство, като притежателят следва да се съобрази с настоящия Общ устройствен план. С оглед на това сега вложителят се усеща жестоко измамен на фона на изразяваните понастоящем позиции по проблема от разнообразни представители на общината.

„ Ако въпреки всичко има нужда от парк навръх това място, т.е. такова е желанието и настройките в институциите и обществото, ние сме подготвени да го осъществяваме. Имаме разновидности за това и сме в договаряния с огромен задграничен вложител, който има нужния опит и е профилиран в построяването и стопанисването на паркове от всевъзможен тип. Само че досега никой от Община Пловдив публично не е водил с нас диалози в посока по какъв начин паркът да се резервира. Вместо това дейната страна е тъкмо частният вложител. На 18 март сме внесли предложение в локалната администрация и то е общината да наеме парцела до разрешаване на проблема. Нека го ръководи, в случай че желае и като парк, само че нямаме отговор досега ", сподели юрист Демерджиев. Другият вид е общината да закупи терена. Спорът може да се позволи и с „ насрещни продажби на идентични парцели ” - това значи Солак да трансферира парцела си на общината и да придобие против него различен равносилен по повърхност и стойност общински парцел. Така би се стигнало до облекчаване на желанието на протестиращите и до заслужено обезщетение на вложителя.

Защо едвам в този момент вложителят реши да приказва?

„ Бяхме помолени от общинската администрация да не усложняваме ситуацията, т.е. да не се изявяваме обществено по медиите и да оставим Община Пловдив да реши казуса, и ние се съобразихме с това. Само че казусът не се взема решение, а се задълбочава. "

Напрежението с протестиращите пловдивчани, които се борят да създадат от частния парцел „ парк ", фактически ескалира във времето. Дори омбудсманът Мая Манолова се включи в борбата за опазването на по този начин наречения парк в " Кършияка " и пристигна персонално до Пловдив. Зад идеята на природозащитниците застана и министър председателят Бойко Борисов.

„ Не можем да продължаваме да мълчим. Частният вложител е имал вяра, че когато госпожа Мая Манолова - омбудсман на Републиката, е пристигнала на място, ще има действително решение на казуса, защото същата е ослепителен правист и зад нея стои екип от едни от най-хубавите адвокати в България. Гледахме материалите и при идването на премиера Бойко Борисов, само че мислим, че и той е измамен. Премиерът приказва, че ще се резервира паркът - само че там парк няма ", безапелационен е юристът.

Нотариалният акт

Урбанизирана територия с планувано сложно застрояване

Голямата илюзия, която се раздухва, е, че Солак си е купил парк и в този момент желае да смени статута му, твърди адв. Демерджиев. „ Ще представим формалните документи както на омбудсмана, по този начин и на премиера Борисов, с цел да не бъдат подвеждани ", твърди юристът и демонстрира и законно издадения нотариален акт за благосъстоятелност на вложителя. В него е посочено и предназначението на парцела според влезналия в действие Подробен устройствен план, а то е „ урбанизирана територия, с трайно прилагане сложно застрояване ". „ Действащият Общ устройствен план е планувал отчасти озеленяване и ние считаме да го осъществим с плана, който ще осъществяваме. Само че това, което се пробват да създадат сега, е целият парцел да придобие статут на зелена повърхност. И това да става по разпореждане на локалната власт с актуализацията на Общия организационен проект на града ", изяснява експертът. Кметът и администрацията му обаче нямат законово написани пълномощия да дават инструкции за метода, по който да се създаде общият организационен проект за обособен частен парцел. Странно е, че в съседство с парцела на Солак има общински парцел, за който нито протестиращите, нито общината желаят да бъде очакван за зеленина.

Има ли логичност да се визира жестоко правото на благосъстоятелност на един частен вложител, като парцелът му принудително се трансформира в парк, като в това време прилежащият общински парцел се планува да е с различен статут и евентуално след време ще бъде продаден точно за застрояване, пита юристът. Впрочем тематиката за метода, по който се изготвя общият организационен проект на град Пловдив, е доста забавна и буди безпокойствие. Но това е проблем, който заслужава да бъде прегледан в обособен диалог - съобщи юрист Демерджиев и прибавя. - Само че в един частен парк хората не могат да влизат безплатно и да го употребяват когато и да е. В него ще има работно време, входна такса и ще има атракции, които ще се заплащат, като на всички места, където има частни паркове. Ако това им прави работа на протестиращите, дано в Общ устройствен план да одобряват, че теренът е за зеленина. И парк сме подготвени да създадем като бизнес опция. "

Спор за собствеността няма

Според жителите главният миг в проблема e с така наречен бункер. Те са пуснали питане до регионалния шеф Здравко Димитров, който е споделил, че ще ревизира собствеността му. Според тях оборудванията подземен е било столовата на Девети пехотен полк - по роман на стара жителка на квартала. Ако това се удостовери, то самите пространства не попадат в апортната вноска и слагат под въпрос цялата договорка, считат жителите.

" В терена няма никаква съсобственост - установи адв. Демерджиев. - Има два проблематични обекта - една тоалетна, която предстои на унищожаване, тъй като е рискова и нелегално издигната, без ток и вода. Тази тоалетна в никакъв случай не е употребена по предназначението си, за което има голям брой сигнали от жителите, че е рискова, и следва да се отстрани. А що се отнася до въпросния бункер, той е трансфериран на довереното ми сдружение - в нотариалния акт е отразена надземната част на обекта, съгласно условията на кадастъра. Имаме публични документи, издадени от регионалната администрация, че в парцела на доверителя ми няма обекти държавна благосъстоятелност ", съобщи юристът.

Според адв. Демерджиев спор във връзка с собствеността не съществува, той се основава изкуствено с една-единствена цел - да се придобие парцелът под естествената му пазарна стойност. „ За мен това е безусловно неприемливо в една правова страна. Има си законови процедури и те би трябвало да се съблюдават от всички. Кой вложител желае да продаде парцела си под пазарната му стойност? ", пита юристът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР