Неизвестни вандали оскверниха паметника на създателя на Стара Велика България

...
Неизвестни вандали оскверниха паметника на създателя на Стара Велика България
Коментари Харесай

Поругаха паметника на хан Кубрат в Украйна

Неизвестни вандали оскверниха паметника на основателя на Стара Велика България - хан Кубрат в Малая Перешчепина, Новосанжарски регион на Полтавска област в Централна Украйна. Българското външно министерство остро реагира на вандалския акт, съобщи dir.bg.

Счита се, че през през 1912 г.  в Малая Перешчина е открит гробът на хана. От фотосите, оповестени от районна украинска медия се вижда, че паметникът е изваден от постамента и повален на земята. Полицията в Полтавската област е почнала следствие по отношение на случая.

 

На 5 април кметът на село Мала Перешчепина се е свързал с полицията и е съобщил, че незнайни лица са развалили паметника на хан Кубрат. На мястото на случая органите на реда откриват, че вандалите са подкопали бетонната основа на паметника, което е станало причина за рухването му.

Българското Министерството на външните работи изрично осъди вандалския акт.

Очакваме способените украински институции да разкрият причинителите на тази хулиганска демонстрация и да ги подведат под отговорност. България придава огромно значение на зачитането на правата и историческата и културна еднаквост на 200-хилядната българска общественост в Украйна, което способства и за отличните връзки сред нашите две страни, декларират от Министерство на външните работи.

Извършителите на вандалския акт в Малая Перешчепина подлежат на наказване по член 298 от Наказателен кодекс на Украйна (Незаконна работа на обекти на археологическо завещание, заличаване или разваляне на обекти на културното наследство) - санкция и/или отнемане от независимост за период до две години.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР