Неизвестен досега ръкопис на философа Джон Лок (1632 - 1704

...
Неизвестен досега ръкопис на философа Джон Лок (1632 - 1704
Коментари Харесай

Беше открит непознат досега ръкопис на "бащата на класическия либерализъм"

Неизвестен до момента ръкопис на философа Джон Лок (1632 - 1704 г.), именуван постоянно " бащата на класическия демократизъм ", разкрива корените на някои " съществени хрумвания на демокрацията ". В него Лок дава своите най-ранни доводи във връзка с религиозната приемливост. Според учения, разкрил ръкописа, в него се съдържат основополагащи хрумвания на западната демократична народна власт, написа " Гардиън ".

Заглавието на ръкописа е " Основания за толерирането на папистите наедно с останалите ", той е датиран от 1667-1668 година и до момента не е бил прочут в университетските среди. Бил е в ръцете на потомците на другар на Лок до 1920 година, когато е бил платен от букинист на търг. След това е бил част от няколко частни сбирки, до момента в който във втората част на XX век не е бил дарен на St John’s College (Анаполис, щата Мериленд). Ръкописът стоял непокътнат в архивите на университета, до момента в който експертът по Лок Дж. С. Уолмсли не е забелязал записка, препращаща към него в азбучник на букинист от 1928 година Той повдигнал ненадейно вежди. Досега не било известно доводите на Лок за религиозната приемливост да обгръщат и католиците.

" Заглавието ми прозвуча изцяло неправдоподобно ", изяснява Уолмсли. Той добавя, че Лок е прочут таман с това, че доводите му за религиозната приемливост не включват католиците. Затова Уолмсли ревизира в онлайн каталозите на творбите на Лок, с цел да ревизира дали заглавието не се припокрива с описанието на някой от трудовете на философа. Търсенето не дава никакъв резултат.

" Това предполагаше две благоприятни условия - че ръкописът е приписан на Лок, което се случва по-често, в сравнение с можете да си визиите, или че става дума за изцяло чужд негов ръкопис, чието наличие крие изненади ", споделя ученият.

Съвсем скоро е потвърдено както че авторството на ръкописа е на просвещенския мъдрец, по този начин и че той до момента не е бил прочут в университетските среди.

" Предполага се, че Лок в никакъв случай не е толерирал католиците ", коментира Уолмсли. " Всички негови оповестени писания приказват за това, че той даже не би помислил за сходна опция ". За учения ръкописът демонстрира по какъв начин Лок заема позиция, каквато никой не би предположил до момента, и това демонстрира, че философът е бил по-толерантен, в сравнение с някой в миналото е очаквал от него.

Починалият през 1704 година Лок е прочут с " Два трактата за ръководството на страната ", който се трансформира в основополагащ текст за западната народна власт. Други негови известни съчинения са " Опит върху човешкия разсъдък ", полагащо философските основи на научната гражданска война, и " Писмо за толерантността ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР