Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Благодарствен

...
Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Благодарствен
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отслужи молебен по повод 140 години от Освобождението на София

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Благодарствен молебен във връзка 140 години от Освобождението на София от османско господство.
 img_9318  img_9386  img_9427  img_9435
Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история – освобождението си от вековното иноверно робство и полагане началото на своя нов, освежен и свободен живот. Това сподели в своето празнично слово Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По думите на патриарх Неофит Освобождението на София е органична част от огромната победа на съветската войска, почнала още с Плевенската епопея от декември 1877 година и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 година с победния завършек на войната за Освобождението на цяла България. „ Ето за какво в този незабравим ден освен софиянци, само че и всички православни българи още веднъж свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: съветски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и през днешния ден “, добави патриарх Неофит.

„ В деня, когато съгласно църковното поверие в спомен за това събитие, дружно със свободата ни, в храма е донесена от Русия и сложена за поклонение и светата икона на Божията майка „ Всех скорбящих наслада. Драгоценен молитвен подарък от освободителите ни и очевидец на изгрялата преди 140 години в нашия град независимост. Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение. Да пребъде даруваната ни от Бога, само че и извоювана с толкоз доста пролята кръв, българска независимост. Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единение сред Православните църкви и народи“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР