Нефтеният пристанищен терминал “Росенец, контролиран от “Лукойл, се връща на

...
Нефтеният пристанищен терминал “Росенец, контролиран от “Лукойл, се връща на
Коментари Харесай

ДБ предлага закон, който да върне нефтения терминал Росенец под контрола на държавата 


Нефтеният пристанищен терминал “Росенец ”, следен от “Лукойл ”, се връща на страната и се не разрешава даването на концесия на обекти от сериозната инфраструтура, свързани с пренос на петрол и нефтени артикули от Русия.

Това планува законопроект, внесе в Народното събрание от “Демократична България ” (ДБ), оповестиха от обединяването в събота. Той е направен от депутатите Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров.

“Стигнахме до този стадий, защото ползите на страната не бяха предпазени съответно, а служебният кабинет обслужи всички условия на съветската компания ”, разяснява Ивайло Мирчев.

На първото съвещание на Народното събрание през тази година съпредседателят на Демократична България Христо Иванов прикани кабинетът на Гълъб Донев да употребява европейските наказания, наложени против Русия, с цел да преразгледа концесията на терминал “Росенец ”.

През ноември на взаимна конференция със служебното държавно управление “Лукойл ” с кабинета да заплати към 700 млн. лева налог в България през 2023 година В подмяна тя изиска износът на горива от рафинерията в Бургас да не бъде забраняван.

В началото на декември служебният кабинет да изнася артикули от модифициран съветски нефт до 5 март 2023 година и анулира възбраната за експорт на нефтопродукти, създадени от съветски петрол, наложена от държавното управление на Кирил Петков.

На 19 декември служебната министърка на финансите, че преди Коледа се чака “Лукойл Нефтохим ” да внесе предплатено в бюджета до 100 млн. лева върху свръхпечалбата си през 2022 година, а преди ден вицепремиерът по икономическата политика, че българското поделение на съветската компания към този момент е трансферирало цялата си активност в България.

Досега „ Лукойл Нефтохим “ – дъщерната компания на съветския „ Лукойл “ „ Литаско “, която е основана в Швейцария. Тя купуваше от съветския „ Лукойл “ недопечен нефт и го продаваше на рафинерията в България. След това купуваше назад модифицирания нефт и го продава на потребителите. Рафинерията в Бургас единствено преработваше петрола „ на ишлеме “, а всички налози върху облагата й се връщат назад в Русия.

Според новата скица би трябвало медиаторът „ Литаско “ да отпадне и внезапно да се усилят налозите, които рафинерията заплаща в страната.

Изискването на „ Лукойл Нефтохим “ да може да продължи да изнася горива, получени от преработката на съветски петрол, е проблематично поради наложи на Русия.

На всички страни членки на Европейски Съюз е неразрешено да внасят съветски нефт. Единствено изключение беше направено за България, с цел да може страната да задоволи потребностите на вътрешния си пазар. Ограниченията върху износа на артикули от съветски петрол обаче важат и за българската страна. В средата на декември стана ясно, че София може да изнася горива, само че единствено за Украйна или за трети страни отвън Европейски Съюз, и
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР