Недоволство от украинските бежанци във втория ден по преместването им

...
Недоволство от украинските бежанци във втория ден по преместването им
Коментари Харесай

Храната е основната причина за недоволството на бежанците от буферните зони

Недоволство от украинските бежанци във втория ден по преместването им към двата буферни центъра в страната - в Елхово и Сарафово. От през днешния ден украинците не могат да нощуват в частните хотели, които не желаят да вземат участие в програмата за помощ от 10 и 15 лв..

В Елхово се стигна до напрежение, а в Сарафово към този момент е подготвен палатковият лагер, който се построи поради ограничавания брой места в хотелската база. Недоволството от буферните центрове е основно против храната - в Сарафово поради нейната липса, а в Елхово - поради качеството й.

Бежанският център в Елхово осъмна напрегнато, откакто украинците се скараха между тях, така акто някои се оплакваха, че не им харесват изискванията.

Днес над 250 украински бежанци бяха извозени за пренастаняване в държавни база от буферния център в Елхово. Потеглиха към Старозагорско, Ястребино, Пловдив и Бургас.

" Майки с деца над 3 години за Ястребино 86 индивида. Там има превоз, има занимания за децата база на МОН ", сподели Мариана Тошева, ръководител на Агенцията за бежанците.

В същото време, центърът в Елхово продължава да се цялостни. В късния следобяд 57 украински бежанци отпътуваха от ЖП гара Варна, само че обезпокоени, тъй като не знаят къде отиват.

Ние звъняхме по телефоните, писахме имейли, търсихме информация по всички вероятни канали, само че никой нищо не ни споделяше. Имахме единствено известие в хотела, че ще ни вземат. Писахме, писахме и никой не ни отговори. Сега отиваме в Елхово! Нямаме различен избор, споделя Татяна.

Във военната база в Сарафово са издигнати 20 палатки, където ще се настаняват бежанците, защото хотелската част към този момент е запълнена от 160 украинци.

Ирина от Одеса, дружно с щерка си, са измежду последните, които съумяха да получат стая.

Има ледник, всичко от първо нужда го има, тв приемник, контакти, единствено интернет няма. Тук можем да останем единствено няколко дни, тъй като споделиха, че е буферна зона, сподели Ирина.

Някои от украинците обаче се отхвърлиха да останат в базата, откакто видяха военните и палатките.

С военни, аз не желая да пребивавам. Аз съм от Донецка област и отношението ми към военните е негативно. Нагледал съм се към този момент на бомби. Ще се върна от където пристигнах, там е щерка ми, споделя Сергей.

Други пък се оплакват от храната.

Това е някаква ужасна каша, това е всичко. Каша, вода и филия самун, споделя Наталия.

Снощи им донесоха леща с доколкото разбрах две кюфтенца, пюренца има за децата, десертно пюренце, главно пюренце, памперси, минералната вода носят, тъй че нещата, които са от първа нужда към този момент мисля, че са добре и безпроблемни, споделя Атанас Видов, териториален шеф на Агенция Военни клубове и военно-почивно дело.

А най-уязвимите групи, измежду украинците, са настанени в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг. Това са хора с увреждания и бременни, като Вита, която чака четвъртото си детенце.

Тук са доста положителни изискванията, огромни просторни стаи, доста ни харесва и храната, споделя Вита.

А в буферния център в Сарафово, по случай 1-ви юни, украинските деца бяха сюрпризирани от магьосник.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР