Недостиг на болничните легла и педиатри, които да лекуват деца.

...
Недостиг на болничните легла и педиатри, които да лекуват деца.
Коментари Харесай

Недостиг на болничните легла и педиатри, които да лекуват деца

Недостиг на болничните кревати и педиатри, които да лекуват деца. Това са част от изводите на Европейската капиталова банка в отчет, направен по искане на Министерството на здравеопазването. В него се споделя още, че би трябвало да се направи промяна в системата, с цел да действа тя вярно.

Недостиг на кревати има в множеството области у нас. В момента страната ни разполага с малко под 4000 места за лекуване на бебета и деца. Едва 215 от тях са профилирани и се намират в огромните градове - главно в София, Пловдив, Варна и Плевен.

В разбора се оферират два модела за педиатричната помощ у нас. Единият включва само градеж на Национална детска болница, а вторият – и промяна, редом с построяването ѝ. Именно той е по-подходящият, съгласно създателите на разбора, съобщи bTV.

Тригодишният наследник на Джула се лекува в столичната педиатрия от юли предходната година. Семейството е от Благоевградско. Пътят им стартира от там и продължава от болница в болница.

" От незабавното в Благоевград отидохме в " Пирогов ". След това постъпихме в Детската болница. Бяхме един месец тук. Оттук – още веднъж в " Пирогов ". После отново тук. После отново две седмици в " Пирогов ". И е едно такова непрекъснато разкарване ", изяснява Джула Мола.

Майката доста пъти не е имала къде да отседне, когато детето е превозено по неотложност или е било в реанимация без компаньон. Надява се всички тези проблем да се разрешат с построяването на Националната детска болница.

" Ако това нещо е на едно място, ще е доста по-лесно за децата и за родителите. Няма да бъдат разкарвани с коли за спешна помощ по паветата ", безапелационна е Джула Мола.

Д-р Галя Златанова от Клиниката по детска нефрология и хемодиализа в болница " Проф. Иван Митев " споделя, че този случай не е изключение. Често имат потребност от хирурзи, да вземем за пример.

" На нас ни липсва работата в екип и консултациите по неотложност. Имаме ендокринолози, гастроентеролози – неповторими специалности. Дори да приемем тежко болно дете, то би трябвало да бъде превозено в друга болница – " Пирогов " или Националната кардиологична болница. Там пък им липсваме ние ", изяснява доктор Златанова.

В разбора се предлага още в Националната детска болница да се плануват кревати за деца от цялата страна и такива, които се лекуват в чужбина. Но има и забележки – липса на връзка сред участниците в процеса.

" Проектът е комплициран и обвързва законодателна и изпълнителна власт, разнообразни структури отвън опазването на здравето. Включително и връзка с неправителствения бранш. Всички тези ползи не се свързват на никое място. Едни и същи въпроси се въртят в общественото пространство по-дълго време, в сравнение с би трябвало. Ако координацията и връзката бяха по-добри, щеше да е по-добре ", споделя Надежда Цекулова от " За същинска детска болница ".

Анализът не е със наложителен темперамент, а единствено обрисува рамката, по която ще се работи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР